Přinášíme TOP 10 gastronomických trendů v roce 2020
Nejnovější trendy v gastronomii o kterých budou všichni mluvit. Od opravdových lahůdek po nečekané experimenty.
1. Tmavá čokoláda
Zaznamenali jsme vysoký nárůst konzumace tmavé čokolády. Vysoký obsah kakaa, snížené množství cukru a palmového oleje v čokoládě lidé považují za mnohem zdravější. Kvalitní hořká čokoláda je výborným afrodiziakem a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Díky výrazné chuti hořké čokolády jí nesníte tak velké množství.
2. Manifesto pop-up
S tímto konceptem se můžete setkat například v Praze mezi Masarykovým nádražím a Florencem. Po kontejnerovém městečku na Florenci nyní vznikl další Manifesto pop-up. Na dvoře překrásné secesní budovy smíchovského Národního domu se otevřel Manifesto Market Smíchov. Těšit se můžete na street food verzi stánků známých gastronomických podniků, které se jinak běžně specializují spíše na fine-dining, jako například Zátiší nebo SaSaZu. Nechybí tu ani několik konceptů, které se na Florenci ujaly a další Manifesto si bez nich už nedokážeme představit – PokeHaus, The Craft s dosud neuvedenými novinkami nebo hranolky Faency Fries.
3. Lokální a sezónní produkty
Mnoho kuchařů si dnes pěstuje svojí vlastní zeleninu a ovoce, nebo mají svého lokálního farmáře. Pokrmy které dostanete v dnešních trendy podnicích na stůl jsou zejména sezónní, a proto vždy čerstvé. V dnešní době, kdy velmi zatěžujeme krajinu přepravou, zbytečnými obaly pro tento trend zvedáme jednoznačně palec nahoru.
4. Nakupování v bez obalových obchodech
Konečně se i v Čechách setkáváme čím dál častěji s konceptem bezobalových obchodů. Konečně už řekněme stop nesmyslně baleným potravinám. Hledáte, kde nakoupit potřebné potraviny bez obalu? Sháníte ekologickou drogerii bez odpadu? Zajděte si do některé z kamenných prodejen Bezobalu, nebo se podívejte na mapa.reduca.cz a najděte si ten správný bezobalový obchod ve vaší lokalitě. Nejen že jsou produkty v bez obalových obchodech mnohdy kvalitnější, ale ušetříte naši přírodu.
5. Útok na bistra
Letošním trendem jsou koncepty restaurací či bister, kde si můžete dopřát rychlé zdravé plnohodnotné jídlo dát si sklenku dobrého vína a popovídat si s přáteli. Doporučujeme různé Tapas bary či nově vzniklou Závitkárnu na pražské Letné.
6. Flexitariánství
Tento pojem zřejmě slyšíte poprvé. Pokud po většinu roku jíte převážně zeleninu a maso si dáte ať už z jakéhokoliv důvodu občas. Můžete se hrdě nazvat flexitariánem. Jak na mikro, tak na makro úrovni zůstává bezmasé stravování trendem, jak říká April Preston, ředitel vývoje produktů pro společnost M&S. Jejich zákazníci si osvojují flexitariánský životní styl, kdy pomalu nahrazují masové produkty za rostlinné.
7. Rostlinné mléko
Doba kravského mléka odbyla. Dnes můžete koupi mléko z lískových oříšků, mandlové, rýžové. Toto mléko je mnohdy mnohem chutnější, ale zároveň kvalitnější. Pokud se vám nechce moc utrácet a máte doma kvalitní mixér, pustě se do jeho přípravy sami doma. Toto mléko má prokazatelně nejnižší ekologickou stopu.
8. Fermentované potraviny
Fermentované potraviny jsou potraviny kvašené, nebo se jim také říká kysané. Ovšem kvašené potraviny nejsou omezené pouze na zelí nebo kvašené okurky. Můžeme využívat mnohem více, od kvašených zelenin, divokých bylin, přes kvašenou soju, pečivo až po různé nápoje a speciality. Tuto pochoutku si můžete v klidu připravit doma s knihou The Noma Guide to Fermentation.
9. Probiotické potraviny
Kombuchový nápoj bez větší nadsázky skutečně elixír zdraví, jednoduše si jí můžete dlouhodobě pěstovat doma a neustále máte po ruce tento zázračný nápoj. Pokud se tedy rozhodnete kombuchu připravovat a být jejím zastáncem jako my, tak silně doporučujeme, aby jste si také vybrali kvalitní sypaný čaj.
10. Taste not waste
Aneb chuť není plýtvání. V moderních kuchyních a potravinářském průmyslu obecně vzrůstá povědomí o potřebě udržitelných ingrediencí bez odpadu. S každého produktu se snaží využít 100 % z jeho hodnoty. Můžete si z přebytečných potravin připravit vývar, lahodnou omáčku či křupavé čipsy. Zkuste to taky doma.

Vegetariánské špízy
Vegetariánské špízy můžeme použít jako přílohu k masům, nebo jako samostatný pokrm.

Kachna na medu a víně s červeným zelím
Tento výborný podzimní recept na Kachnu na medu pro Sodexo kuchařský workshop vytvořil šéfkuchař Juraj Dohňanský.

Horká čokoláda
Horká čokoláda nás skvěle zahřeje a její chuť i vůně nám určitě i zlepší náladu. Ve studených sychravých dnech.

Smažené tofu s japonskou omáčkou ponzu
Tofu připravené originálním způsobem. Je to japonská dobrota, která zachutná snad každému.

Kuře Tandoori
Pokud patříte mezi milovníky indické kuchyně, rozhodně by jste měli vyzkoušet tento tradiční recept na pečené kuře.

Pečený čaj
Z pečeného čaje připravíte aromatický nápoj, který vás krásně zahřejete v mrazivých dnech.

Thajská rýže s brokolicí a rajčaty
Jako lehké a zdravé hlavní jídlo se hodí thajská rýže s brokolicí a rajčaty. Stejně tak můžeme tento voňavý pokrm použít jako přílohu třeba k pečeným masům.