Bezinková sezóna vrcholí: tipy jak zužitkovat plody bezu černého
Smradinky, kobzinky či bzinky, i tak se lidově přezdívalo bezu černému, který je jednou z nejoblíbenějších léčivých rostlin, které se u nás sbírají. Roste poblíž cest, na okrajích polí i lesů. V červnu láká tento keř stromovitého vzrůstu košatými krémově bílými květy, které se suší na čaj nebo se z nich připravuje oblíbený sirup. Na konci srpna dozrávají plody bezu, které lze také zpracovat. Obsahují totiž značné množství vitamínu C, který podporuje imunitu, a to se hodí pro nadcházející podzimní období.
"Před heřmánkem smekni, před bezem klekni" - míní staré lidové přísloví. Bez měl významnou pozici v lidovém léčitelství a jeho keře byly od pradávna uctívány také pro magické účinky. Dříve se věřilo, že v jeho útrobách sídlí víly a duchové, které mají moc vyhnat zlé síly. Nevěsty bývaly v den svatby obdarovány dvěma bezovými sazeničkami, aby je zasadily pro ochranu. Jednu z nich pod okny a druhou u stodoly. I dnes patří bez černý k populární rostlině a výrobky z něj obohacují přírodní lékárničky v mnoha domácnostech.
Nejen květy, i plody léčí
Top výrobkem z černého bezu je sirup, který se vyrábí z květenství. Kdo ho nestihl na začátku léta vyrobit, nemusí si zoufat. I z plodů lze připravit chutný sirup, který lze popíjet. K užívání se doporučuje zejména těm, kteří trpí onemocněním nervového systému. Z černých bobulek však lze připravit ještě víc!
Bezinkový sirup
K výrobě sirupu je třeba šťáva z plodů. Tmavé bobulky proto odšťavníme a na litr šťávy přidáme půl kilogramu třtinového cukru, stejné množství medu a navíc šťávu ze dvou citronů. Směs mírně zahřejeme v hrnci, pečlivě promícháme a plníme do připravených uzavíratelných lahví. Sirup se užívá po lžících nebo ředěný vodou.
Bezinkové víno
Do litru bílého vína přidáme 100 g šťávy z bezinek. Láhev uzavřeme a uložíme na 3 dny do chladu. Víno nepopíjíme jako drink k jídlu, ale užíváme ho jako lék, a to polévkovou lžíci po dvou hodinách, při neurologických obtížích.
Bezinkový rosol vhodný i pro diabetiky
Džem i rosol z černého bezu má lehce projímavé účinky, hodí se proto při potížích se zácpou. Zralé bezové plody rozvaříme, propasírujeme a do šťávy přidáme stévii nebo jiné umělé sladidlo, pektosu a směs ½ hodiny vaříme. Pak ji naplníme do sterilních uzavíratelných skleniček a ještě krátce zavaříme.
Zdroj: Rostliny v domácí lékárně
Bezinkový likér
Pro zdraví i pro dobré spaní. Sladký bezinkový likér je lék, který bude moc chutnat.
Bezinková šťáva
K její přípravě jsou třeba květy bezu, které se sbírají v červnu. Na bezinkové šťávě si pak lze pochutnávat po zbytek roku.
Bezinková polévka
Polévka z bezinek? Proč ne! Má nádhernou barvu a vysoký obsah vitamínu C. Skvělý pokrm pro posílení imunity.