Top 10 jídel z hovězího masa
Hovězí maso je spolu s vepřovým nejpoužívanějším masem v české kuchyni. Upravovat ho můžeme buď tím, že ho pečeme a vaříme vcelku, nebo nakrájené na plátky či na kostky. Velmi často používáme v kuchyni toto maso i jako mleté. Další varianty úprav hovězího masa jsou závislé na jeho druhu. Známe hovězí plec, kližku, svíčkovou, hrudí, roštěnou, kýtu, bok a další druhy.
Kdo by neznal šťavnatý hovězí steak, nebo klasickou svíčkovou na smetaně. A co guláš, roštěnky, karbanátky a jiné a jiné pochoutky z hovězího masa. Nabízíme tu malou ochutnávku z těch stovek různých vyzkoušených receptů, inspirujte se tedy a připravte si doma skvělé jídlo z hovězího masa.
Nedělní roštěná
Je to trochu pracnější, ale maso pečené s bylinkami v zeleninové omáčce s trochou sherry je prostě skvělé. Měkké a šťavnaté s fazolkami a spoustou jiné zeleniny ho můžeme podávat už jen s čerstvým pečivem.
Hovězí guláš
Hovězí guláš je klasika, kterou umí uvařit asi každý kuchař či kuchařka. A každý má svůj vlastní recept, který se lehce odlišuje od těch ostatních, třeba jen množstvím pálivých přísad. Základem každého hovězího guláše je stejně cibule. A samozřejmě hovězí maso.
Hovězí hrudí na pivě
Recept na toto pečené hovězí maso není nijak složitý. Zabere nám sice trochu času delším pečením, ale křehké plátky masa s bramborovou kaší, zalité vypečenou šťávou, to je lahůdka.
Klasický grilovaný steak
Tady opravdu záleží hlavně na tom, jak kvalitní vybereme maso, takže bychom tomu měli věnovat opravdu velkou pozornost. A pak už jen mít potřebné koření a vyzkoušený postup. A samozřejmě rozpálený gril.
Koprová omáčka s hovězím masem
Jedna ze spousty oblíbených omáček. Měkké vařené hovězí maso a svěží smetanová, jemně kořeněná omáčka s čerstvým koprem, má u nás spoustu příznivců. A k tomu samozřejmě neoddělitelně patří houskové knedlíky.
Dušené hovězí s hříbky
Tahle výborná omáčka s masem a hříbky vám zabere trochu času, ale rozhodně se to vyplatí, protože si pochutnáte na skvělém jídle z hovězího masa. Jako příloha může být uvedená polenta, ale stejně tak to může být třeba rýže, knedlíky nebo vařené brambory. Záleží jen na vaší chuti.
Hovězí Stroganoff se širokými nudlemi
Jídlo, připravené z nejkvalitnějšího hovězího masa - svíčkové, voní houbami, česnekem a čerstvým tymiánem. Když zvolíme kvalitní vaječné těstoviny, rozhodně si na této, dnes už klasické lahůdce, pochutnáme.
Karibský hovězí guláš
Je to guláš, ale guláš s velkou dávkou exotiky. A to nejen v názvu. Jeho neobvyklá sladká a přitom kořeněná pikantní chuť nás příjemně překvapí. Červené fazole a sladký brambor společně hned tak někde nenajdeme. Ale spojení chutí všech ingrediencí, uvedených v receptu, je dokonalé.
Irské dušené hovězí
Recept inspirovaný Irskem a vhodný hlavně do chladných podzimních dnů, kdy se potřebujeme zahřát horkým sytým jídlem. Nabízíme jednoduchý recept, podle kterého si uvaříme tohle jídlo z hovězího masa se spoustou kořenové zeleniny.
Silná hovězí polévka
Samozřejmě nemůžeme zapomenout na hovězí vývar. Hovězí žebro, morkové kosti, spousta koření, spousta druhů kořenové zeleniny a hlavně pozvolné dlouhé vaření. Zavářkou většinou bývají klasické domácí nudle.