Levandulový sirup pro alko i nealko nápoje
Fialové lány levandule máme spojené především s oblastí francouzské Provence. Ta na jaře přitahuje turisty kvetoucími mandlovými stromy, v létě zde však dominuje levandule. Neodolatelná vůně této rostliny působí opojně a levandule má uplatnění i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Rostlina ale není příjemná pouze vůní, ale i chutí. Využití pro ni naleznete také v kuchyni.
Lidově se levanduli přezdívá devandule či špikrnát. Tato aromatická, 60 – 120 cm vysoká rostlina původně pochází ze Středomoří, a kdysi se hojně pěstovala i u nás. Tradice levandulových polí se pomalu vrací a jedno takové „políčko" lze navštívit například v Chodouni u Berouna.
Co sbírat a jak levanduli zpracovat
Rostlina kvete o prázdninách, tedy v červenci a srpnu a sbírá se z ní kvetoucí nať. Pro lékařské účely se levandule užívá především k léčbě chorob nervového původu. Laicky řečeno se dá říct, že zklidňuje nervy a pomáhá usnout.
Čaj z levandule se používá také k léčbě nechutenství a při migréně. V kombinaci se srdečníkem funguje jako klidnící prostředek při bušení srdce. Levanduli lze naložit i do oleje nebo z ní vyrobit chutný sirup. Ten lze použít k přípravě nealkoholických nápojů, například limonád. Hodí se ale i do alko nápojů. Krásně ovoní šumivá vína typu Prosecco.
Levandulový sirup
Ingredience: 500 ml vody, 500 g krupicového cukru, 1 bio citron, 10 g sušených levandulových květů, 10 g kyseliny citronové
Postup:
1. Do hrnce dáme svařit vodu s cukrem. Citron pečlivě umyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky.
2. Citron a levanduli dáme do mísy, nalijeme na ně horký roztok vody a cukru. Nádobu zakryjeme utěrkou a obsah necháme minimálně dva dny louhovat.
3. Sirup přecedíme přes sítko a plátýnko do hrnce, přidáme kyselinu citronovou a tekutinu přivedeme k varu. Ještě horký sirup plníme do čistých uzavíratelných lahví.

Domácí meduňkový sirup
Zklidňuje nervy a přivábí spánek. Sirup z meduňky je aromatický a zároveň léčivý.