Rajská polévka a kulajda aneb dobré jídlo léčí
V tomto článku vám odhalíme skryté půvaby dvou polévek, které bezpochyby patří do zlatého fondu gastronomie – rajská polévka a kulajda. Recept na rajskou polévku v našich končinách není tak populární, jako je například na jihu Evropy, což je věčná škoda. Rajská polévka bývala nedílnou součástí školních jídelen a tak, chtě nechtě, každý ji máme pod kůží. Spolu s univerzální hnědou omáčkou (UHO) a rýžovým nákypem kralovala rajská polévka veřejným vývařovnám, protože jde o jednoduchý pokrm. Tehdy se však vařila z chemicky a průmyslově zpracovaných surovin, což pro mnoho generací definovalo její chuť. A ta se od rajské polévky udělané z čerstvých rajčat notně liší i s vědomím toho, že rajčata jsou nutričně hodnotnější tepelně zpracovaná, a to v podobě protlaků, kečupů, omáček a samozřejmě polévek. Rajská polévka bohužel také často nefiguruje ani na jídelních lístcích českých restaurací.
Rajská polévka jako prevence rakoviny prostaty
Rajská polévka má podobně jako ostatní zelenina pozitivní účinky v prevenci rakoviny prostaty, která trápí mnoho českých mužů. Několik vědeckých studií tento předpoklad potvrdilo, a tak rajčata v jakékoliv tepelné úpravě, ale i syrová lze jen doporučit mužské části populace, zvláště pak mužům starším 50 let.
Jméno onoho léčitele zní karotenoid lykopen. Ten dodává rajčatům jejich červenou barvu. Na rozdíl od betakarotenu se lykopen v organismu nepřetváří na vitamin A. To není nic moc, řekli byste si. Pravda je však taková, že lykopen v organismu působí daleko silněji a účiněji. V zásadě jde totiž o silný antioxidant, který velmi efektivně zabraňuje vzniku a nehoráznému řádění volných radikálů v těle a také reguluje nekontrolovatelné množení buněk. A to jsou právě mechanismy, kterými vzniká nejen rakovina prostaty.
K tomu, aby byl lykopen nejúčinnější, by bylo potřeba dostat do organismu kolem 6 mikrogramů denně. Pro představu jde o 12 rajčat. Rajská polévka a její recept se dělají pro čtyři lidi zhruba ze stejného množství. Další přísun potřebného lykopenu zajistí i jiné potraviny než rajčata. Najdete ho dále třeba ve vodním melounu nebo v chilli omáčce. A pokud si myslíte, že doporučenou nebo žádoucí denní dávku není možné dodržet, tak je vždycky lepší dělat něco než nic, notabene když se to týká vašeho zdraví.
Rajská polévka – rajčata a nikotin
Věděli jste, že lilkovitá zelenina (lilek, brambory) obsahují nikotin? Ovšem v takové formě a množství, že v tomto případě nikotin podporuje a zlepšuje pozornost. Je to proto, že pozitivně ovlivňuje činnost zadní části mozkové kůry, kde sídlí vizuální vnímání, centrum pro vzrušivost či pro aktivaci pohybu. A tak rajčata skvěle chutnají, zlepšují prevenci proti zhoubným nádorům a uklidňují mysl (a odnaučeným kuřákům doplní alespoň trochu chybějícího nikotinu).
Kulajda – vezměte kopr na milost
Autor tohoto článku od narození zásadně nejí tři věci. Jednou z nich je kopr, u kterého se ohrnují ponožky zhruba půlce celé české populace. Ta druhá část ale kopr miluje a pro ně je určena hlavně koprová omáčka. Ta první půlka ale může pomalu a zlehka ochutnávat například legendární kulajdu.
Recept na kulajdu najdete na naší stránce Jídlo.cz. Recept na kulajdu láká ke konzumaci kopru, který je u nás lehce dostupný a navíc se dá velmi snadno pěstovat, neboť jde nenáročnou bylinu. Dokonce se jí daří na návětrných a vlhkých svazích, je pouze háklivá na hnojiva, která obsahují chlór. V České republice se můžete setkat s odrůdami Oliver a Hanák, které jsou schváleny Ústředním a kontrolním ústavem zemědělským.
V kuchyni se používá především nať kopru, která v sušině obsahuje až 7 procent minerálních látek (nejvíce draslík), což je s přehledem rekordní číslo ze všech kořeninových rostlin. Nať kopru ale musíte zpracovat v řádu hodin, déle použitelná nevydrží. Zato plod kopru ve tmě a v suchu vydrží i letní teploty, a to i jeden rok. Kopr skvěle funguje na nadýmání, ale podporuje i tvorbu mateřského mléka. Podle Číňanů snižuje tepovou frekvenci a Čína se stala největším světovým producentem kopru, a tak lze dovozovat, že tam jsou všichni v klidu. Původ kopru ale leží ve střední Asii a ve Středomoří.
Kulajda se bez kopru neobejde, stejně jako další jídla – polévky, dresinky, saláty a kopr je také neocenitelným pomocníkem při zavařování. Recept na kulajdu dále potřebuje čerstvé brambory, nejlépe ty ráno vykopané (což většinou nehrozí:)), vajíčka a lišky či jiné houby, skvělou volbou jsou například hříbky. Polévka kulajda musí být hustá – to znamená hodně hub, brambor a másla, aby jednotlivé kousky neměly kam utéct.
Rajská polévka
Rajská polévka a její recept nejen skvěle chutná, ale jde i o rychlé a snadné jídlo, které také léčí.
Rajská polévka s rýží
Rajská polévka s rýží jest podvariantou klasického receptu na rajskou polévku. Oblíbenost u dětí zaručena.
Kulajda
Kulajda a její recept představuje syté a nutričně hodnotné jídlo, které lze servírovat i třeba jako rychlou večeři.
Bramborová polévka s vejci (kulajda)
Kulajda neboli bramborová polévka s vejci se neobejde bez kopru, který si snadno můžete pěstovat doma.