Dýňové brownies bez lepku recept
Skvělý podzimní dezert v bezlepkové variantě. S dýní hokkaido se velmi snadno pracuje a tato zelenina je ideální pro chladnější období, protože organismus zahřívá a posiluje imunitu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g pyré z dýně Hokkaido
- 100 g másla
- 80 g kakaa
- 2 vejce
- 3 lžíce javorového sirupu (popř. 4 lžíce třtinového cukru)
- 50 g kvalitní čokolády
- 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového cukru
- špetka soli
Způsob přípravy
Dýni pečlivě omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme z ní jádra. Hokkaido není třeba loupat. Dužinu i se slupkou nakrájíme na kostky, dáme do hrnce, zalijeme vodou, lehce osolíme a vaříme do měkka. Jakmile bude měkká, vodu slijeme a dýni rozmixujeme.
V míse smícháme vejce, sirup a ušleháme je do pěny. Přidáme změklé máslo, vanilkový cukr, dýňové pyré a nakonec kakao, prášek do pečiva, špetku soli a nalámanou čokoládu.
Vypracujeme hutnější těsto, které uložíme do vymazané a moukou vysypané hranaté zapékací formy, o rozměrech 24x24 cm. Těsto lze péct také na plechu vyloženým pečícím papírem.
Troubu předehřejeme na 180°C a brownies pečeme 20 - 25 minut.