3 tipy, jak zužitkovat velikonoční vajíčka natvrdo

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Velikonoce jsou za námi a v některých domácnostech zbyla kromě jarní výzdoby i koleda v podobě spousty vařených vajec. Přinášíme vám tipy, jak s touto všestrannou potravinou naložit, i informace o skladování vajec. 

Vejce k snídani, svačině, obědu i večeři? Po pár dnech se konzumace vajec natvrdo může pořádně zošklivit. Vyhazovat potraviny je neekonomické a taky neetické, ale co s tím? 

Servírovat vajíčka nemusíte jen formě pomazánky, nakrájené v salátu, jako oblohu na chlebu nebo jen tak celé k zakousnutí. Když se vám tyto způsoby už zajídají, stačí zapojit trochu fantazii a my vám poradíme, co z nich ještě připravit.  

Vejce třikrát jinak

1. Netradiční karbanátky 


První tip, který vám nabídneme, je recept vaječné karbanátky. U našich německy mluvících sousedů je to celkem běžné jídlo a při jeho přípravě se zbavíte rovnou deseti vařených vajec! Jak na to? 

Budete potřebovat: 10 vajec vařených natvrdo + 1 syrové, 250 ml mléka, 2 plátky toastového chleba, 1 - 2 cibule nebo polovinu svazku jarní cibulky, dvě hrsti strouhanky, špetku cukru, půl lžičky soli, lžičku hořčice, citronovou šťávu, pažitku, pepř, sůl, tuk na smažení

Postup: z toastového chleba odkrojíme hrany a zbytek namočíme do mléka a necháme změknout. Vejce oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme najemno - jarní cibulku na kolečka -, a osmahneme ji na rozehřátém tuku na pánvi. Do mísy vložíme nakrájená vejce, vychladlou cibuli, nasekanou pažitku a promícháme. V jiné misce rozšleháme čerstvé vejce se solí, cukrem, pepřem, citronovou šťávou, hořčicí a směs přilijeme k vejcím. Z toastového chleba vymačkáme tekutinu, rukama ho rozdrobíme a přidáme do směsi. Z hmoty vytvarujeme osm placiček, které obalíme ve strouhance a dozlatova je osmažíme z obou stran na tuku. Hotové karbanátky podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem. 

2. Kouzlení se žloutkem

Z vajíček se dá použít třeba jen samotný žloutek. Ten lze smíchat s dalšími ingrediencemi jako jsou například majonéza, bylinkyčerstvý sýr, uzený losos nebo třeba avokádo. Vzniklá směs poslouží jako chutný dip nebo ji lze naplnit zpět do rozpůlené bílé části vejce, a takto podávat jako chuťovku.

3.  Náhražka masa

Protože vejce obsahují spoustu bílkovin, mohou nahradit i porci masa v hlavním chodu. Výtečně chutnají třeba v kombinaci s pikantní tomatovou omáčkou a bramborami nebo připravené jako eintopf v hořčicové omáčce. Jak na to?

Stačí udělat z másla a mouky jíšku. Zalít ji horkým vývarem, povařit, ochutit solí, cukrem, ostrou a hrubozrnnou hořčicí, přidat trochu smetany ke šlehání a směs za stálého míchání nechat zhoustnout. Do hotové omáčky vložit vařená, rozpůlená vejce, krátce prohřát, ozdobit řeřichou nebo jinými čerstvými bylinkami a podávat s bramborami.

Rada na závěr:

Ani vajíčka nemají nekonečnou dobu spotřeby. Pokud je vejce uvařené natvrdo a jeho skořápka není porušená, je jedlé po dobu až čtyř týdnů. Skladovat ho lze při pokojové teplotě, ale o něco šetrnější a bezpečnější je to v lednici. 



Vejce na tvrdo

Vejce na tvrdo


Uvařit vejce natvrdo vypadá snadno, ale přesto to pro někoho můžeme být oříšek. S tímto návodem to však žádná katastrofa nebude!


Vaječný salát s domácí majonézou

Vaječný salát s domácí majonézou


Klasika, která se jí zejména po Velikonocích, kdy se doma nastřádá spousta vajec natvrdo.


Pikantní plněná vejce

Pikantní plněná vejce


Rozpůlit, vydlabat, smíchat a naplnit. Jednoduchý recept na tuto pikantní chuťovku.


Vaječná pomazánka s celerem

Vaječná pomazánka s celerem


Celer dodá vaječné pomazánce říz a neotřelou chuť. Vzniklá nátěrka skvěle chutná na čerstvém celozrnném i bílém pečivu.


Jarní salát s vejci a zelenými lístky

Jarní salát s vejci a zelenými lístky


Salát s vejci v kombinaci s pečivem dobře poslouží i jako hlavní chod. Svěží a lehké jídlo ideální pro jarní dny!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k 3 tipy, jak zužitkovat velikonoční vajíčka natvrdo, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: tipy,, jak, zužitkovat, velikonoční, vajíčka, natvrdo.


×