Vanilkový cukr recept
Cukr ovoněný vanilkovým luskem a semínky se používá k přípravě pudinků, zmrzlin, moučníků a dalších dezertů. Koření vanilka je plodem Vanilkovníku plocholistého, který je původně z Mexika. Vanilkovník se dnes nejvíce pěstuje na Madagaskaru, a protože se jedná o disciplínu hodně obtížnou, patří vanilka k nejluxusnějším druhům koření vůbec. Není proto divu, že se cena malého sáčku vanilkového cukru pohybuje okolo deseti korun a výše. Kdo chce trochu ušetřit a užít si výrazné aroma cukru s vanilkou, ten si může vanilkový cukr vyrobit doma.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 vanilkový lusk
- 150 g krupicového nebo třtinového cukru
Způsob přípravy
K výrobě vanilkového cukru budete navíc potřebovat uzavíratelnou sklenici a mixér.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme z něj semínka a lusk nakrájíme na několik kousků.
Do sklenice nasypeme cukr, přidáme semínka i kousky lusku, sklenici uzavřeme a pořádně protřepeme. Takto ji necháme pár dní stát, přičemž ji můžeme průběžně protřepávat.
Asi po třech dnech obsah sklenice nasypeme do mixéru a najemno ho rozsekáme. Vanilkový cukr poté vrátíme do sklenice a skladujeme na suchém místě.
Kdo chce, může do sklenice postupně dosypávat další cukr a přidávat lusky vanilky. Vytvoříte si tak „bezednou“ zásobu voňavého vanilkového cukru.