Vepřová kýta ořech recept
Vepřová kýta ořech je velmi kvalitní libové maso, které můžete připravit mnoha způsoby. Třeba s omáčkou podle tohoto receptu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 plátky vepřové kýty
- olivový olej
- mletý barevný pepř
- mořská sůl
- omáčka:
- 2 vejce
- 2 citron
- 1 menší cibule
- 2 lžíce suchého bílého vína
- 2 lžičky vinného octa
- 100 g rozpuštěného másla
- zelená petrželka
Způsob přípravy
Maso osolíme a opepříme a na horkém oleji ho opékáme po obou stranách asi 5 minut. Pak plátky masa zabalíme do alobalu a odložíme na talíř.
Na pánvi krátce svaříme víno s vinným octem a nadrobno nakrájenou cibulí. Když se víno částečně vyvaří, odstavíme pánev z plotny a necháme směs vychladnout.
Žloutky nejprve rozšleháme s vychlazenou směsí a potom ve vodní lázni za stálého šlehání omáčku vaříme až zhoustne. Pak ji odstavíme z plotny a už bez vodní lázně do omáčky postupně přidáváme rozpuštěné máslo.
Omáčku vyšleháme a okořeníme solí, citronovou šťávou a nakonec do ní přidáme lžíci nadrobno nasekané čerstvé zelené petrželky. Maso s omáčkou můžeme podávat s opečenými brambory, s dušenou rýží, nebo s bramborovými noky.