Bramborová pivní polévka recept
Bramborová pivní polévka je chutná, hustá a může s pečivem klidně nahradit večeři. Nebo se rozhodně hodí na skvělou přesnídávku, která vás zasytí i zahřeje.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 hrnek plzeňského piva
- 3 oloupané a na menší kostky nakrájené brambory
- 3 čerstvé houby nakrájené na plátky (žampiony)
- 4 hrnky kuřecího vývaru
- 8 plátků slaniny
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 3 nakrájené stonky celeru
- malý svazek tymiánu svázaný kuchyňským provázkem
- 2 bobkové listy
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 nakrájený pórek
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé pažitky
Způsob přípravy
Bramborová pivní polévka je chutná, hustá a může s pečivem klidně nahradit večeři. Nebo se rozhodně hodí na skvělou přesnídávku, která vás zasytí i zahřeje. V malém kastrole přivedeme k varu 2 hrnky kuřecího vývaru a přidáme do něj 1 nakrájený brambor. Společně povaříme asi tak 18 minut, pak odstavíme z plotny, přidáme hořčici a tyčovým mixérem ze všeho ušleháme hladké pyré. Ve velkém hrnci opékáme slaninu zvolna asi 10 až 15 minut do křupava. Přendáme ji na papírové ubrousky aby okapal tuk a zbylý tuk z hrnce slijeme, až na asi tak 3 lžíce, které znovu zahřejeme. Přidáme nakrájenou mrkev, špetku soli a pepře a restujeme na tuku asi 3 minuty.
Potom přidáme zbývající brambory, svazek tymiánu, pórek, bobkové listy a celer. Znovu asi 4 minuty restujeme a pak přilijeme pivo. Přivedeme k varu a povaříme 2 až 4 minuty, až se pivo téměř odpaří. Nyní dolijeme zbylý kuřecí vývar a přidáme bramborové pyré a pokrájené houby. Vše důkladně promícháme a znovu přivedeme k varu. Zvolna vaříme odkryté asi 8 minut, až zelenina a houby změknou. Odstraníme tymián, podle chuti dosolíme a opepříme. Na talíři přidáme do polévky plátek křupavé slaniny a nasekanou pažitku.