Švestková nutella recept
Po sladké pomazánce z lískových oříšků se mohou utlouct děti i dospělí. Doma můžeme nutellu připravit i v různých variacích a k její výrobě se skvěle hodí například švestky. Recept na švestkovou nutellu jsem našla v jedné skvělé kuchařce a v létě, když je sezóna tohoto ovoce, ji vždycky pár skleniček uvařím. Sladkou pomazánku ze švestek lze namazat na chleba, na palačinky, lívance a hodí se i jako nátěrka do štrůdlů.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,3 - 1,5 kg zralých švestek
- 500 g krupicového cukru
- 100 g kakaa
- 1 vanilkový cukr
- rum
Způsob přípravy
Švestky umyjeme, osušíme, rozkrojíme a vyndáme pecku. Ovoce nasypeme do hrnce a rychle přivedeme k varu.
Švestky vaříme přibližně 15 minut, dokud zcela nezměknou. Dáváme přitom pozor, aby se nepřipálily.
Rozvařené ovoce necháme lehce vychladnout, pak ho rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme cukr, vanilkový cukr, kakao a dle chuti rum. Ingredience promícháme a necháme 24 hodin uležet.
Druhý den švestkovou nutellu plníme do sklenic, které uzavřeme a sterilujeme čtvrt hodiny při teplotě 80°C.