Vánočka recept
Už samotný název nám evokuje vánoční stůl na kterém domácí vánočka nesmí chybět. Jako výbornou snídani ke kávě a čaji ji ale máme rádi po celý rok.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 15 dkg vepřového sádla
- 20 dkg moučkového cukru
- 5 dl mléka
- 2 žloutky
- 1 kg hladké mouky
- 10 dkg oloupaných mandlí
- 5 dkg másla
- 1 sáček vanilkového cukru
- 5 dkg droždí
- 1 balení rozinek
- nastrouhaný muškátový oříšek
- 1 dkg soli
Způsob přípravy
Už samotný název nám evokuje vánoční stůl na kterém domácí vánočka nesmí chybět. Jako výbornou snídani ke kávě a čaji ji ale máme rádi po celý rok. Připravíme kvásek tím, že utřeme droždí s cukrem a mlékem, zaprášíme moukou a uložíme na teplé místo. Zatím v míse smícháme prosátou mouku, všechen tuk, cukr,mléko, natrouhaný muškátový oříšek, špetku soli a rozinky. Přidáme kvásek a vypracujeme tuhé těsto. Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout.
Pak rozdělíme těsto na 9 dílú a z každého vyválíme váleček. Ze všech 9 připravených válečků upleteme vánočku. Znovu necháme na teplém místě chvíli kynout. Vánočku potřeme rpzšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Vložíme do trouby na pečící papír a pečeme prvních 5 minut při teplotě 200 stupňů. Pak snížíme teplotu na 180 stupňů a dopečeme dozlatova. Hotovou vánočku posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.