Co by ve vaší kuchyni nemělo nikdy chybět? Základní suroviny, ze kterých uvaříte kdykoliv

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Stává se vám že spíž a lednička s mrazákem zeje prázdnotou, a najednou nemáte z čeho uvařit? Přijde nečekaná návštěva a vy marně přemýšlíte, co jim nabídnete? Když budete mít tyto základní potraviny, taková situace u vás nikdy nenastane. Jsou to suroviny, které můžete mít bez problémů stále doma. Které to jsou?

Uskladnění bez chlazení:

Především luštěniny. Hrášek, fazole, pohanka, cizrna apod. Skladují se snadno, jejich trvanlivost je i několik let, jsou výživné a zdravé. Můžete z nich připravit přílohu, hlavní jídlo, použít je jako zavářku do polévek, nebo k výrobě salátů.

Totéž platí pro těstoviny. Ty klasické a kvalitní, ze semoliny nebo ty luštěninové. Oboje jsou zdrojem energie a bílkovin, a při správném skladování je můžete mít delší dobu v zásobě. Nejlépe se jim bude dařit v uzavřených dózách.


Rýže je pro kuchaře už klasika. V kuchyni má neomezené použití, skladuje se snadno a vydrží dlouho. Využijeme ji nejen při vaření asijské kuchyně. Přidáte jen pár jednoduchých přísad a uvaříte si vynikající rizoto, nebo kaši.

Olej je další nezbytností, kterou používáte téměř při každém vaření. Kvalitní rostlinný olej, třeba řepkový do teplé kuchyně, do salátů zase například panenský olivový.

Ocet, klasický nebo vinný, balzamikový. Ocet je výborné dochucovadlo a skladovat ho můžete poměrně dlouho.

Mouka, hladká, hrubá a polohrubá úplně postačí. Skladujte v suchu ve spíži a hned vedle položte uzavřenou dózu s prášky do pečiva či sušeným droždím. Také pár sáčků s pudinkem se může hodit, zvlášť s dětskými strávníky.

Cibule je jednou z nejdůležitějších surovin, kterou v kuchyni používáme opravdu hodně často. Skladujte ji v suchu, temnu a v chladnu, vydrží dlouho. Stejně tak to platí i pro česnek.

Cukr a sůl. Samozřejmě, ani jedno by vám nikdy nemělo doma chybět, protože jinak nic neuvaříte dobře. Skladování je snadné, v uzavřených nádobách.

Také základní druhy koření, jako je pepř, mletá paprika, kmín, skořice, bobkový list, nové koření, kari, třeba i tymián a oregano. To, včetně sušených bylinek byste měli ve své spíži vždycky najít. Bujóny, sojová omáčka, worcesterová omáčka vám také usnadní vaření.

Konzervy. Ať už zavařujete sami doma, nebo jste odkázáni na trh, měli byste mít doma po ruce nějakou tu rybí konzervu, nakládaná rajčata a jinou zeleninu, kompoty nebo marmelády. Jestliže máte i doma naložené maso, tím lépe.

Ořechy, rozinky či jiné sušené ovoce vám přijdou vhod při přípravě mnoha jídel.

Potraviny k uskladnění v ledničce:

Vejce samozřejmě. Bez těch se obejdeme jen málokdy a také přímo z nich můžeme připravit skvělá jídla.

Tvrdé sýry, mléko, nejlépe trvanlivé, také máslo, sádlo a tuky na pečení.

Potraviny uskladněné v mrazáku:

Mražená zelenina, mražené ovoce, maso, ryby nebo třeba i pečivo. A cokoliv jiného, co se dá zamrazit.

Sklep:

Sklep nemá doma každý, ale pokud jste to právě vy, tak v něm jistě máte brambory, kořenovou zeleninu, zimní jablka nebo hrušky. Možná i naložené zelí nebo pár lahví dobrého vína.

Jistě přijdete i na jiné, právě pro tu vaši kuchyni nezbytné potraviny, které se dají na nějakou dobu uskladnit, a tak jsou pořád k dispozici. S kuchyní vybavenou všemi těmito surovinami vás nikdy nezaskočí nečekaní hosté a rozhodně se vám nemůže stát, že nemáte z čeho uvařit.

Samozřejmě nic se nedá skladovat donekonečna. I ty trvanlivé potraviny mají svou dobu expirace. Proto se občas proberte svou spíží, ledničkou, mrazákem nebo sklípkem, spotřebujte zásoby a nahraďte je čerstvými.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Co by ve vaší kuchyni nemělo nikdy chybět? Základní suroviny, ze kterých uvaříte kdykoliv, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×