Nálev na okurky recept
K létu patří zavařování. Vyzkoušejte tento skvělý nálev na okurky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 ks kuchyňská cibule
- 10 dkg sůl
- křen
- 1 kávová lžička sůl
- okurky – nakládačky
- 2,5 dl ocet
- 1000 ml voda
- 1 kávová lžička – Deko (přípravek k nakládání okurek aj.)
- mrkev karotka
- kopr
- cukr – např. krupice
Způsob přípravy
Okurky si vydrbeme a opláchneme. Umyjeme si důkladně sklenice a víčka. Připravíme si zavařovací hrnec a hlavu na uzavírání sklenic. Do většího hrnce si nalijeme vodu. Přilijeme ocet. Osladíme ji a osolíme. Přisypeme maličko Deko. Nálev promícháme a povaříme.
Křen, cibuli a mrkev opláchneme, zbavíme slupky a rozkrájíme na malé kousky. Vezme si kousek kopru a vložíme ho do spodní části sklenice, s ostatní rozkrájenou zeleninou. Přidáme okurky. Pěkně si s nimi pohrajeme a hezky je srovnáme.
Naběračkou nalijeme do lahví hotový nálev. Nandáme víčka a sklenice vložíme do zavařovacího hrnce. Do hrnce dolijeme vodu.
Sterilujeme při 80°C. Doba, po kterou sterilujeme, je čtvrt hodiny.