Maková kynutá babka podle Josefa Maršálka recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření60 minPočet porcí6 porcí

Populární cukrář Josef Maršálek se postavil po bok “kuchaře v akci” Ondřeje Slaniny a společně připravili skvělý dezert - polskou babku naplněnou trochu netradičně mákem. Aby byl moučník ještě vláčnější, korunovali hotové, téměř umělecky vyhlížející dílko ještě citronovou polevou.
(celý recept)

Populární cukrář Josef Maršálek se postavil po bok “kuchaře v akci” Ondřeje Slaniny a společně připravili skvělý dezert - polskou babku naplněnou trochu netradičně mákem. Aby byl moučník ještě vláčněj...

Ingredience receptu

  • Těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 180 g vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 50 g mletého máku
  • 4 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • Povidlová náplň:
  • 300 g švestkových povidel
  • 30 g strouhaného perníku
  • 40 g mletého máku
  • 50 g rozinek
  • 1 panák rumu pro namočení rozinek
  • špetka mletého hřebíčku a skořice
  • Poleva:
  • 30 g citronové šťávy
  • 100 g moučkového cukru
  • kůra z 1 citronu


Způsob přípravy

V míse smícháme všechny ingredience pro těsto a vypracujeme z nich hladké, nelepivé těsto. Dáváme si přitom na čas, aby měly přísady možnost se dokonale spojit. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme asi 1 hodinu kynout.

Během doby kynutí smícháme ingredience pro povidlovou náplň. Pokud bude příliš tekutá, je třeba ji zahustit. Třeba perníkem nebo mákem. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené podložce na plát o rozměrech přibližně 30 x 30 cm a potřeme jej povidlovou náplní.

Namazané těsto srolujeme do rolády, a tu ostrým nožem nebo kovovou kuchyňskou špachtlí podélně prořízneme na dva stejné prameny. Ty smotáme do spirály a uložíme je do olejem vymazané a pečícím papírem vyložené formy na biskupský chlebíček.

Formu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout tak dlouho, dokud nebude vykukovat přes okraj. Pak babku uložíme péct do trouby předehřáté na 160 °C. Než bude hotová, tak to bude trvat asi 35 - 40 minut.

Během pečení si připravíme citronovou polevu, kdy smícháme moučkový cukr, citronovou šťávu a kůru do pasty. Teplou, z trouby vytaženou babku vyndáme na podnos a polijeme citronovou polevou.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Maková kynutá babka podle Josefa Maršálka recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu maková kynutá babka podle josefa maršálka .
Hledat podobné recepty na internetu jako Maková kynutá babka podle Josefa Maršálka


×