Maková kynutá babka podle Josefa Maršálka recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření60 minPočet porcí6 porcí

Populární cukrář Josef Maršálek se postavil po bok “kuchaře v akci” Ondřeje Slaniny a společně připravili skvělý dezert - polskou babku naplněnou trochu netradičně mákem. Aby byl moučník ještě vláčnější, korunovali hotové, téměř umělecky vyhlížející dílko ještě citronovou polevou.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • Těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 180 g vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 50 g mletého máku
  • 4 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • Povidlová náplň:
  • 300 g švestkových povidel
  • 30 g strouhaného perníku
  • 40 g mletého máku
  • 50 g rozinek
  • 1 panák rumu pro namočení rozinek
  • špetka mletého hřebíčku a skořice
  • Poleva:
  • 30 g citronové šťávy
  • 100 g moučkového cukru
  • kůra z 1 citronu


Způsob přípravy

V míse smícháme všechny ingredience pro těsto a vypracujeme z nich hladké, nelepivé těsto. Dáváme si přitom na čas, aby měly přísady možnost se dokonale spojit. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme asi 1 hodinu kynout.

Během doby kynutí smícháme ingredience pro povidlovou náplň. Pokud bude příliš tekutá, je třeba ji zahustit. Třeba perníkem nebo mákem. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené podložce na plát o rozměrech přibližně 30 x 30 cm a potřeme jej povidlovou náplní.

Namazané těsto srolujeme do rolády, a tu ostrým nožem nebo kovovou kuchyňskou špachtlí podélně prořízneme na dva stejné prameny. Ty smotáme do spirály a uložíme je do olejem vymazané a pečícím papírem vyložené formy na biskupský chlebíček.

Formu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout tak dlouho, dokud nebude vykukovat přes okraj. Pak babku uložíme péct do trouby předehřáté na 160 °C. Než bude hotová, tak to bude trvat asi 35 - 40 minut.

Během pečení si připravíme citronovou polevu, kdy smícháme moučkový cukr, citronovou šťávu a kůru do pasty. Teplou, z trouby vytaženou babku vyndáme na podnos a polijeme citronovou polevou.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Maková kynutá babka podle Josefa Maršálka recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu maková kynutá babka podle josefa maršálka .
Hledat podobné recepty na internetu jako Maková kynutá babka podle Josefa Maršálka

Kde najít informace



×