Maková kynutá babka podle Josefa Maršálka recept
Populární cukrář Josef Maršálek se postavil po bok “kuchaře v akci” Ondřeje Slaniny a společně připravili skvělý dezert - polskou babku naplněnou trochu netradičně mákem. Aby byl moučník ještě vláčnější, korunovali hotové, téměř umělecky vyhlížející dílko ještě citronovou polevou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 180 g vlažného mléka
- 1 vejce
- 50 g krupicového cukru
- 50 g másla
- 50 g mletého máku
- 4 g soli
- 15 g čerstvého droždí
- Povidlová náplň:
- 300 g švestkových povidel
- 30 g strouhaného perníku
- 40 g mletého máku
- 50 g rozinek
- 1 panák rumu pro namočení rozinek
- špetka mletého hřebíčku a skořice
- Poleva:
- 30 g citronové šťávy
- 100 g moučkového cukru
- kůra z 1 citronu
Způsob přípravy
V míse smícháme všechny ingredience pro těsto a vypracujeme z nich hladké, nelepivé těsto. Dáváme si přitom na čas, aby měly přísady možnost se dokonale spojit. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme asi 1 hodinu kynout.
Během doby kynutí smícháme ingredience pro povidlovou náplň. Pokud bude příliš tekutá, je třeba ji zahustit. Třeba perníkem nebo mákem. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené podložce na plát o rozměrech přibližně 30 x 30 cm a potřeme jej povidlovou náplní.
Namazané těsto srolujeme do rolády, a tu ostrým nožem nebo kovovou kuchyňskou špachtlí podélně prořízneme na dva stejné prameny. Ty smotáme do spirály a uložíme je do olejem vymazané a pečícím papírem vyložené formy na biskupský chlebíček.
Formu zakryjeme utěrkou a těsto necháme kynout tak dlouho, dokud nebude vykukovat přes okraj. Pak babku uložíme péct do trouby předehřáté na 160 °C. Než bude hotová, tak to bude trvat asi 35 - 40 minut.
Během pečení si připravíme citronovou polevu, kdy smícháme moučkový cukr, citronovou šťávu a kůru do pasty. Teplou, z trouby vytaženou babku vyndáme na podnos a polijeme citronovou polevou.