Zažijte kulinářské dobrodružství se Setonovým hrncem...
Znáte slavnou knížku Ernesta Thompsona Setona “Dva divoši”? Pojďte letos vyzkoušet něco nového a připravte si jídlo jako divoši z jeho knihy. Tato fantastická kulinářská zábava, které se říká “Setonův hrnec” vás a vaše děti chytí za srdce. Knižní hrdinové, chlapci Yan a Sam, zkoušejí v Setonově knize žít podobně jako indiáni, tedy co nejblíže přírodě. Uvaří si jídlo zakopané v zemi a to je celé to úžasné kouzlo! Celý proces zabere trochu času, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení.
Jak na to?
Setonův hrnec si můžete připravit na zahradě, nebo ve volné přírodě, kde je možné rozdělávat oheň. Najděte si vhodné místo, připravte si dostatek dřeva, vhodné větší a placaté kameny a vykopejte jeden metr hlubokou jámu pomoci rýče.
Jako první si rozdělejte oheň v jehož středu jsou kameny, ty je potřeba přibližně dvě hodiny v ohni zahřívat. Během toho co se vám kameny nahřívají vykopejte si jámu o hloubce přibližně jeden metr, kterou na dně vyložíte trávou. Jáma by měla být přibližně o průměru zhruba půl metru. Ke straně vyhloubené jámy pak pevně zapíchněte kůl široký pět až osm centimetrů. Jakmile máte hotovo kůl vytáhněte. Poslouží vám později jako komín.
Jakmile jámu připravenou na dno rozložte do ¾ žhavé uhlíky, na ně položte žhavé kameny. Tento proces se snažte udělat co nejrychleji ať vám kameny a uhlíky nevychladnou. Poté na kameny položte jakékoliv naložené maso, zabalené například v alobalu a přiklopte to dalšími rozžhavenými kameny tak, aby se maso příliš nezatížilo. Jámu zakopejte a nechte vařit zhruba pět hodin. Jakmile uplyne požadovaný čas maso vykopejte a můžete servírovat.
Tip
Na přípravu masa vždy používejte kvalitní oleje a nejlépe čerstvé bylinky. Ideálně je lepší používat jemnější a tenčí maso, které není tak náročné na zdlouhavé vaření. K masu si připravte zeleninový salát ze sezónní zeleniny a bylinkový dip.
Kuře v Setonově hrnci
Pojďte si při vaření užít trochu dobrodružství a připravte si takzvané kuře v jámě.
Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením
Grilované jehněčí kotlety s provensálským kořením nabízí neuvěřitelnou chuť vytvořenou spojením česneku, hořčice a bylinek.
Jogurtová omáčka ke grilovaným masům
Jogurtová omáčka ke grilovaným masům je pikantní a třeba k hamburgrům z mletého masa připraveným na grilu.
Grilovaný pstruh s koprem a citronem
Grilovaný pstruh s koprem a citronem je zdravé, lehké a dietní jídlo.
Bramborový salát s jarní cibulkou a česnekem
Bramborový salát s jarní cibulkou a česnekem můžete klidně jíst i jako samostatné jídlo.