Vybírejte sóju a výrobky z ní opatrně!

Dana F.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Je sója opravdu tak zdravá?
Sója se po pádu komunismu začala propagovat jako zdravá potravina a hojně se vyskytovala na našich talířích. V té době byla k dostání celá nebo v podobě sójových kostek. Později se k nám do České republiky dostalo i tofu a to byl pro všechny, co se snažili jíst zdravě, veliký boom. Časem se na trhu objevily i sójové paštiky, miso, natto, sójové mléko a tempeh. A odkud vlastně sója pochází? Jejím původním domovem je Čína a odtud byla dovezena do Ameriky. Z Ameriky pak do celého světa. Sója patří mezi jednu z nejstarších pěstovaných rostlin – ať už na krmení pro domestikovaná zvířata, tak pro konzumaci.

Kde je problém?
Jedním z problémů je dopad na životní prostředí. Se zvýšenou konzumací masa souvisí zvýšená poptávka po krmivu. Sója byla vyhodnocena jako velice vhodná, jelikož obsahuje proteiny a rychle roste. Ze sóji se také vyrábí olej a produkty, které běžně známe, proto se začaly rozšiřovat plochy pro její pěstování a s tím souvisí kácení rozsáhlých porostů tropických deštných pralesů v Jižní Americe.
Dalším problémem je přímý dopad na naše zdraví. Běžně totiž v obchodech dostaneme geneticky modifikovanou sóju, která obsahuje goitrogeny. Ty mají vliv na funkci štítné žlázy, přesněji řečeno omezují produkci potřebných hormonů a tím se narušuje rovnováha v našem organismu. To má za následek únavu, nepravidelnou menstruaci a nadváhu.
Sója by také neměla být konzumována „ve velkém“, jelikož obsahuje fytoestrogeny – což je obdoba našich pohlavních hormonů v přírodní podobě. Pokud je v těle těchto látek nadbytek, může to vést k předčasnému nástupu puberty, k nadměrnému růstu prsů, rozvoji rakoviny prsu, ale i neplodnosti.
Dalším faktem je, že je sója čištěna v hliníkových nádobách a zbytky hliníku mohou být obsaženy v sójových bobech.
Průmyslovou úpravou sóji v dnešních dnech, sójové produkty/polotovary obsahují mnoho anutričních látek, jež blokují trávení bílkovin v našem těle.
Sójové boby také obsahují fytáty, což jsou látky omezující vstřebávání minerálních látek a živin. To vše tedy mluví proti.

Co tedy ze sóji jíst?
Abychom dopřáli tělu jen to zdravé, co sójové boby obsahují, musíme volit fermentované produkty jako je tempeh a natto. Pokud sóju, tak vyhledat bez genetické modifikace. Sója je bohatá na vitamín K2, který pomáhá zpracování vápníku, podporuje imunitu a je silným antioxidantem.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Vybírejte sóju a výrobky z ní opatrně!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Vybírejte sóju a výrobky z ní opatrně!.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: vybírejte, sóju, výrobky, opatrně!.

Kde najít informace



×