Rybí polévka bujabéza recept
Vyzkoušejte tuto tradiční francouzskou rybí polévku s vůní pomeranče. Tato tradiční vánoční polévka bude dominovat vaší štědrovečerní tabuli.
(celý recept)
Ingredience receptu
- celkem 2,5 kg filetů z různých mořských ryb (můžou být zmražené)
- 250 g mražených krevet
- 1–2 pokrájené cibule
- 1 pórek
- 4 stroužky česneku
- 3–4 rajčata
- bulvu fenyklu nebo kedlubnu a několik semínek fenyklu
- bobkový list
- kůru z jednoho pomeranče
- 3–4 vlákna šafránu (v nouzi lze nahradit asi 1/2 lžičkou mleté kurkumy)
- 100 ml olivového oleje
- 100 ml bílého vína
- sůl a pepř na dochucení
- lístky fenyklu a tymián na ozdobu
- K podávání:
- 1 bagetu
- 100 g másla rozetřeného se 2 stroužky česneku a trochou soli
Způsob přípravy
Připravte si větší hrnec a vložte do něj ryby a zalijte je třemi litry vody. Vodu uveďte k varu a zhruba pět minut vařte. Na pánvi si osmahněte na jemno nakrájenou zeleninu. Po pěti minutách ji spolu s kořením a většinou pomerančové kůry přidejte do polévky. Stáhněte plamen a čtvrt hodiny vařte. Pět minut před koncem vsypte krevety a vlijte víno.
Rybu z polévky vyjměte a rozdělte na menší kousky a vraťte do polévky. Ozdobte jemně nakrájenou nebo strouhanou bio pomerančovou kůrou a několika lístky bylinek.