Hamurger s plísňovým sýrem a karamelizovanou cibulkou recept
Hamburger s plísňovým sýrem a karamelizovanou cibulkou je sytá a pikantní pochoutka. Se slaninou a omáčkou "Tisíc ostrovů" nemá chybu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 900 g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule
- 8 lžic strouhané nivy
- 100 g slaniny
- 1 velké rajče
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 8 lžic Thousand Island dresinku
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- ledový salát
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pálivé omáčky Sriracha (nebo jiné)
- 8 ks žemlí na hamburger
- kečup (nemusí být)
Způsob přípravy
Hamburger s plísňovým sýrem a karamelizovanou cibulkou je sytá a pikantní pochoutka. Se slaninou a omáčkou "Tisíc ostrovů" nemá chybu. Na středně velké pánvi rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli.Snížíme teplotu a přikryté zvolna dusíme 20 až 30 minut. Občas cibulku zamícháme a hlídáme aby se nespálila. Po půl hodině ji sundáme z plotny a nasypeme do misky. Do pánve nyní vložíme plátky slaniny a osmažíme je do křupava. Ve velké míse smícháme pepř, sůl, kmín, omáčku Sriracha, worcestrovou omáčku a mleté hovězí maso. Směs důkladně promícháme a utvoříme z ní malé karbanátky.
Ve velké pánvi rozpálíme olej a smažíme je zvolna po obou stranách tak dlouho, aby byly dobře propečené. Pak karbanátky uložíme na papírové utěrky, abychom odstranili přebytečný tuk. V grilu nebo v troubě si zahřejeme žemle a rozkrojíme je na polovinu. Na spodní půlku dáme nejprve jednu lžíci dresinku, pak plátek rajčete, na něj masový karbanátek, karamelizovanou cibuli, plátek slaniny a nakonec list salátu. Vše přiklopíme horní polovinou žemle. Kdo to má rád, může ji zespoda potřít kečupem. Můžeme hned servírovat.