3 varianty nepečených kuliček. Které budou vašimi favority?
Do Vánoc jenom skok a vám chybí ještě nějaký druh cukroví? V takovém případě jsou nepečené sladkosti ideální volbou! Výroba je snadná, rychlá a efekt zaručený. Nechte se inspirovat našimi recepty na nepečené kuličky.
Kuličky s Baileys
Oblíbený smetanový alkoholický likér už k Vánocům tak nějak patří. Baileys může svou jedinečnou chutí a vůní vyšperkovat také nepečené cukroví. Vyrobené kuličky jsou velmi chutné, ozdobí sváteční stůl, ale skvěle poslouží i jako dárek pro přátele či kolegy v práci.
K jejich výrobě budete potřebovat: 300 g tmavé nebo mléčné čokolády na vaření, 70 g másla, 200 g dlouhých piškotů, 120 ml Baileys, pro ozdobu kakao a strouhaný kokos
Postup:
Ve vodní lázni rozpustíme na kousky nasekanou čokoládu a máslo. Piškoty nastrouháme, nameleme nebo rozsekáme v mixéru, aby měly konzistenci mouky. Poté je přisypeme do rozpuštěné čokolády a přilijeme likér. Směs dáme přibližně na hodinu chladit. Ze vzniklé masy lžičkou odebíráme kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky, které obalíme v kakau a kokosu.
Kuličky á la Raffaello
Také další recept na kuličky je velmi snadný a rychlý. Originální sněhobílé kuličky Raffaello s mandlí uvnitř se obecně těší velké popularitě. I ty doma vyrobené jsou velmi chutné a na oko působivé. K jejich výrobě postačí jen pět ingrediencí!
Suroviny pro výrobu kuliček: 4x sušenka Delissa v bílé polevě, 100 g změklého másla, 1 polévková lžíce sypké smetany, oloupané mandle, kokos na obalení
Postup:
V mixéru rozmeleme nebo na struhadle nastrouháme sušenky a v míse je prohněteme se změklým máslem a smetanou. Z hmoty vytvarujeme kuličky, dovnitř vmáčkneme mandličku a koule obalíme v kokosu. Hotovo!
Skořicové kuličky
Kombinace bílé nebo tmavé čokolády a skořice je velmi lákavá. Kuličky lze vyrobit ve dvou dávkách, poprvé z tmavé a pak ze světlé čokolády. Kuličky budou dvojbarevné a také vizuální efekt se na talíři zdvojnásobí.
Budete potřebovat: 180 g světlé nebo tmavé čokolády na vaření (v obchodech k dostání také pod názvem Kuvertüre), 35 g změklého másla, 175 g dlouhých sušenek typu Florenta, 1 lžička skořice, 2 lžíce smetany (dle potřeby)
Postup:
Čokoládu nasekáme a ve vodní lázni ji rozpustíme společně s máslem. Směs necháme vychladnout, aby byla vlažná. Sušenky rozmixujeme (ale ne na mouku, měly by mít trochu hrubší konzistenci) nebo nalámeme do sáčku a rozdrtíme za pomoci válečku na těsto. Asi dvě lžíce sušenek odložíme stranou pro pozdější dekorování. Zbylé smícháme se skořicí. Přidáme čokoládovou hmotu a ideálně v mixéru nebo food procesoru směs vymícháme dohladka. Pokud bude příliš suchá, přidáme lžičku nebo dvě smetany. Hmotu necháme 20 minut odpočinout v lednici a pak z ní odebíráme kousky a tvarujeme kuličky. Hotové kuličky obalíme v odložených rozmělněných sušenkách a dáme opět na 20 minut do lednice. Poté pečivo vložíme do papírových košíčků a můžeme servírovat. Když zrovna nemlsáme, uložíme kuličky do chladu.

Nepečené kokosové koule pro diabetiky
Také lidé, kteří se musejí vyhýbat cukru si mohou o Vánocích zamlsat.

Rumové kuličky v kokosu
Tradiční rum je nezbytnou součástí mnoha vánočních receptů. Hodí se i k výrobě kuliček!

Nepečené pistáciové cukroví
Jemná chuť pistácií je přidanou hodnotou tohoto snadného nepečeného receptu.

Vánoční úly
U nás patří mezi top cukroví bez pečení. Vosí hnízda by neměla chybět na svátečním stole.

Mandlové marcipánové kuličky
Marcipánové brambory, jak se tomuto cukroví říká například u německých sousedů, chutnají i u nás.