Kynutá vánočka s tvarohem recept
Kynutá vánočka, která se jen rozplývá na jazyku. Recept na toto těsto můžete využít hned dvakrát v roce, dá se z něj připravit také vláčný mazanec na velikonoce.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 ks vejce
- 150 g máslo
- 2 lžícerum
- 0.5 dl mléko
- 1 balíček měkký tvaroh
- 70 g rozinky
- 2 balíčky prášeku do pečiva
- 70 g mandle
- 150 g cukr moučka
- 1 balíček vanilkový cukr
- 500 g hladká mouka
- 30 g droždí
- citronová kůra
- kandované ovoce
Způsob přípravy
Nejprve si připravte kvásek. Droždí, lžičku cukru smíchejte v menší misce a přilejte vlažné mléko. Nakonec směs zakryjte utěrkou a nechce odpočívat na teplém místě, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem. Hotový kvásek poznáte podle husté světlé pěny na povrchu.
Připravte si velkou mísu, ve které si rozmícháte máslo s tvarohem, cukrem, vejci, vanilkovým cukrem, rozinkami, kandovaným ovocem, nastrouhanou citronovou kůrou, posekanými mandlemi, rumem, mlékem a kváskem.
Následně jemně vsypte mouku s práškem do pečiva a těsto dobře zapracujte. Hmotu dále zpracovávejte na válu – nejlépe dlaní odtlačujte těsto po podložce směrem od sebe. Hotové těsto poznáte podle toho, že má tuhou a lehce lepivou konzistenci.
Těsto dejte zpět do mísy a nechte kynout na teplém místě. Jakmile těsto trochu nabude, prsty ho lehce propíchejte a nechte znovu kynout.
Nakonec Z těsta zapleteme vánočku a uložíme na vymaštěný plech, povrch vánočky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 150 stupňů cca 90 min. Tvarohovou vánočku pečeme, až je na povrchu zlatavá, pak už jen podle chuti pocukrujeme.