Top veganské podzimní recepty
Venku se zřetelně ochlazuje a s chladnějším počasím přichází i změna jídelníčku. Místo ochlazujících pokrmů, které dominovaly v létě, vyhledáváme takové potraviny, které tělo zahřejí a dodají mu energii. I pro vegany může být podzim plný zajímavých jídel, které jsou nabité vitamíny, dobře chutnají a vyzbrojí tělo do teplotně náročnějšího období.
Současné trendy nabádají jíst sezónně, to znamená zužitkovat ovoce a zeleninu, které se právě vypěstovalo a sklidilo. Na podzim se jedná například o dýně, brambory, jablka, hrušky, česnek, cibuli… Ve veganských pokrmech nachází sezónní potraviny obzvlášť dobré uplatnění a nemusí jít o složité recepty. Pro chladné dny se skvěle hodí polévky, které zahřejí, také tzv. eintopfy, které jsou praktické nejen nenáročnou přípravou a saláty plné vitamínů.
Podzimní kotlík "po italsku"
Recept je bez lepku, bez laktózy a plný skvělé podzimní zeleniny, která dodá sílu unavenému a viry oslabenému tělu. Příprava je velmi snadná a naservírovat ho lze jako oběd nebo lehkou večeři.
K přípravě receptu inspirovaného italskou kuchyní budete potřebovat: 2 pórky, 4 šalotky, 4 - 6 stroužků česneku, 2 červené papriky, 1,5 dýně hokkaido, 1 kg brambor, 4 nakrájená rajčata, půl kila zelených fazolek (lze i mražené), stejné množství žampionů, půl litru vývaru a půl litru vody, 1 lžíci cukru, olivový olej pro smažení zeleniny, sůl, pepř, tymián, petrželku a trošku chilli koření.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do půl litru vody. Na pánvi zahřejeme olej, přidáme nakrájené šalotky, česnek, pórek, papriky, žampiony a chvíli restujeme. Pak směs přidáme k bramborám, přilijeme vývar a vaříme. Po chvíli přidáme fazolky zbavené konců, směs dochutíme kořením, solí a vaříme do změknutí zeleniny.
Dýňová polévka s kokosem a zázvorem
Skvělý zahřívací pokrm, který potěší nejen krásnou barvou, ale i zajímavou chutí. Dýňové polévky jsou na podzim klasikou, tak vyzkoušejte jejich trochu netradiční variantu s kokosovým mlékem.
Na polévku budete potřebovat: 1 středně velkou dýni hokkaido nakrájenou na kostičky, kousek zázvoru, 1 cibuli, 1 plechovku kokosového mléka, 2 lžičky červené curry pasty, lžíci olivového oleje, bramboru, sůl, pepř a 500 ml zeleninového vývaru.
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, zázvor a po chvíli přidáme i kostky hokkaido. Přilijeme vývar, curry pastu, přidáme brambory a vaříme do měkka. Polévku rozmixujeme, obohatíme kokosovým mlékem, krátce provaříme a dochutíme solí a pepřem.
Salát z červeného zelí a mrkve
Zelí je přímo napěchované vitamíny, a to je zejména na podzim velmi třeba. Společně s mrkví vytvoří chutný salát, který je inspirovaný tureckou kuchyní.
Na salát budete potřebovat: ½ hlávky menšího červeného zelí, 4 mrkve, šťávu z poloviny citronu, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce sirupu (šťávy) z granátového jablka, lžičku soli.
Zeleninu nakrájíme na proužky a ve větší míse smícháme s citronovou šťávou, olejem, sirupem z granátového jablka a solí.

Vegan butter chicken
Kuře sice bylo nahrazeno tofu, to ale vůbec neubírá na chuti tohoto populárního indického jídla.

Veganské Toffifee
I mlsat se dá ve veganské kuchyni. Vyzkoušejte tuto tradiční dobrotu ve veganském kabátě.