Tipy jak se naučit rychle krájet zeleninu: Ušetřete čas strávený v kuchyni…

Adéla S.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Jednou z největších dovedností, kterých chceme v kuchyni dosáhnout, je krájení zeleniny a to nejen správně, ale i rychle. Musíme si přiznat, že je skvělé naučit se krájet zeleninu rychle, jako profesionál. Někdy to chce opravdu hodně cviku, ale tady jsou tři tipy, které vám pomůžou se zdokonalit a začít krájet jako profesionál.

Správné nástroje jsou základ

Měli byste používat dřevěná prkénka a pravidelně brousit nože. Dřevěná prkénka mají antiseptické vlastnosti, díky kterým na nich neulpívá tolik bakterií. Bambusová prkénka jsou také skvělá, ale protože jsou tvrdší, mohou rychleji otupit nože.

Na krájení je nejlepší používat 20 až 25 centimetrový kuchařský nůž. Ten je skvělý, protože má mírné zakřivení, které nám umožňuje kývat čepelí sem a tam, což krájení urychluje. Protože nože používáme často, jako profesionální kuchaři, musíme dbát na jejich pravidelné broušení.

Správná poloha a manipulace s nožem

Při uchopení používaného nože vždy používejte dominantní ruku. Náš ukazováček a palec by měly být umístěny na čepeli nože. Pokud možno měli bychom se snažit nepokládat ukazováček přes horní část čepele. S uchopením čepele budeme mít při krájení větší kontrolu. Druhou rukou, která nedrží nůž, bychom měli zeleninu přidržovat ohnutými prsty, abychom se ujistili, že zelenina zůstane stabilní a v klidu. Tato poloha nám může zpočátku připadat nepřirozená, ale skutečně nám umožní rychlejší krájení.


Procvičujte různé techniky krájení

Je nezbytné, abychom se naučili různé techniky, které budeme používat při krájení různých druhů potravin. Křížové krájení, krájení poklepem a krájení kamenem jsou 3 techniky krájení, které se musíte naučit.

Křížové krájení je bezpečná a skvělá technika krájení pro krájení potravin, které se musí uvařit. Při tomto způsobu sekání musíme mít otevřenou spodní část ruky a stále pokládat dlaň v místě, kde se setkává s prsty položenými na horní části nože. Prsty udržujte otevřené a vystrčené, zatímco druhá ruka kýve nožem, aby zeleninu nasekala. Klepací sekáček je skvělý pro krájení zeleniny na plátky. K tomu roztáhněte prsty a položte je směrem ke konci zeleniny, kde nyní můžeme začít krájet. Kývání nožem není u poklepového krájení nutné. A konečně rock chop je určen k mletí a jemnému krájení. Pro rock chop je skvělé používat kuchařský nůž, protože jeho čepele jsou mírně zahnuté.

Na závěr

Naučit se správnou techniku sekání a vědět, jak s ním zacházet a které nástroje používat, je při učení rychlého sekání zeleniny zásadní.S dalším tréninkem budete každý den jistější a schopnější v rychlém krájení zeleniny.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Tipy jak se naučit rychle krájet zeleninu: Ušetřete čas strávený v kuchyni…, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Kde najít informace



×