Hovězí Stroganoff recept
Jestliže nechcete použít svíčkovou nebo panenku, můžete zkusit mleté hovězí maso.
Podle wikipedie, se stroganoff poprvé objevil v ruských kuchařkách někdy v polovině 19 století.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 5 lžic másla
- 500g panenky nebo svíčkové nakrájené na krátké proužky
- 1/2 hrnku nasekané šalotky(když není, můžeme zaměnit za cibuli)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/8 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 2 lžičky čerstvě nasekaného estragonu nebo 1 lžičku sušeného(pelyněk)
- 1 větší kelímek zakysané smetany 12%
Způsob přípravy
Jestliže nechcete použít svíčkovou nebo panenku, můžete zkusit mleté hovězí maso. Podle wikipedie, se stroganoff poprvé objevil v ruských kuchařkách někdy v polovině 19 století. Dost pravděpodobně jej pojmenovali podle nějakého význačného člena rodiny Stroganoff. Na velké pánvi na střední teplotu, rozehřejeme 3 lžíce másla. Přihodíme kousky hovězího a zároveň přidáme na teplotě. Osolíme, opepříme a jakmile nám maso na všech stranách zhnědne, tak maso vyjmeme a dáváme stranou. Ve stejné pánvičce, s opět staženou teplotou, dáme smažit nasekanou šalotku. Děláme asi 2 minutky tak, aby se nám obalila ve výpeku z hovězího. Poté dáváme také stranou. A opět v té samé pánvi, si rozehřejeme další 2 lžíce másla, kdy znovu přidáme na teplotě, tentokrát na středně vyšší.
Přidáme žampióny. Za občasného míchání smažíme asi tak 5 minut. Přidáme estragon a muškátový oříšek. Stáhneme teplotu na minimum a přidáme zakysanou smetanu. Opatrně promícháme. Přidejte připravené maso a šalotku. Dochuťte solí a pepřem. Necháváme povařit. Podáváme okamžitě a to tak, že stroganoffem přelijeme fettuccini, nudle, rýži nebo bramborovou kaši. Já si pamatuji, že můj táta tím zaléval na půl uvařené brambory, nakrájené na kolečka v zapékací míse, ještě spolu s bobkovým listem, novým kořením a nechával zapéct. To bylo něco neskutečně dobrého.