Cibulová marmeláda recept
Marmeláda z cibule? Nenechte se zmást! Cibule povařená s vínem a balzamikovým octem skvěle chutná například jako příloha masu, ať už grilovanému nebo uzenému.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 g červené cibule
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- 4 dcl suchého bílého vína
- 1 dcl balzamikového octa
- 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ sáčku želírovací směsi (např. Gelfix extra od Dr. Oetkera)
- 250 g třtinového cukru
- 1 - 2 lžičky soli
- mletý pepř z mlýnku na dochucení
Způsob přípravy
Připravíme si asi 6 menších zavařovacích sklenic nebo sklenic se šroubovacím uzávěrem, které pečlivě vymyjeme a osušíme.
Cibule očistíme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi zahřejeme olej a cibuli na něm zpěníme. Poté přililjeme víno, ocet, přidáme tymián (je lepší snítky svázat provázkem, lépe se pak s nimi pracuje), želírovací směs a cukr. Vše promícháme a za neustálého míchání povaříme asi 5 minut.
Bylinky vyndáme z pánve, směs osolíme, opepříme a ihned ji plníme do připravených nádob. Ty uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme asi 10 minut odpočinout.