Koprová omáčka podle Pohlreicha recept
Tato omáčka rozděluje české strávníky na dva tábory - na ty, kdo ji milují a pak na ty, co ji nemohou ani cítit. Známý šéfkuchař patří do prvního tábora, protože koprovku zbožňuje. Nejraději ji prý má se ztraceným vejcem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 250 ml smetany
- ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 bobkový list
- 1 -2 lžíce octa
- 1 -2 lžíce cukru
- svazek čerstvého kopru
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Základem této omáčky je bešamel, tedy jíška zjemněná smetanou nebo mlékem a ochucená kořením. V kastrůlku necháme rozpustit máslo, pak přidáme hladkou mouku a necháme ji za stálého míchání opražit. Trvá to asi minutu.
Bešamel dále zjemníme smetanou. Šéfkuchař radí zalévat teplou jíšku studeným mlékem či smetanou nebo naopak, do teplého mléka přidat studenou jíšku. Tím a pečlivým mícháním si zajistíme, že v bešamelu nebudou hrudky. Přidáme bobkový list a muškátový oříšek. Omáčku necháme provařit, aby zhoustla a dochutíme ji solí, pepřem, octem a cukrem. Kolik použijete octa a cukru záleží na vaší chuti, množství uvedené v receptu je proto pouze orientační.
Nakonec čerstvý kopr nasekáme nadrobno, přimícháme ho do omáčky a je hotovo. “Koprovku” podáváme s knedlíkem, vařeným hovězím masem nebo vejcem natvrdo či ztraceným.