Rybízový džem recept
Rybíz je velmi zdravý a chutný. V kuchyni má mnoho využití. Můžeme si udělat rybízovou šťávu, džem nebo upéct rybízový koláč. Na vánoce, na linecké cukroví je rybízový džem to nejlepší. Nebo si upečeme perník, rozkrojíme a potřeme ho džemem. Vyzkoušejte.
(celý recept)
Ingredience receptu
- rybíz – červený
- rybíz - černý
- cukr - krupice
Způsob přípravy
Sklenice na džem si umyjeme a zakápneme kapkou rumu. Sklenici protřepeme a rum přelijme do další sklenice a postupujeme, až všechny vypláchneme. Nastříháme si celofán na čtverce. Připravíme si gumičky.
Rybíz si otrháme i se stonkem. Smícháme červený a černý. Opláchneme ho. Vezmeme si strojek a rybíz umeleme. Já používám ruční strojek. Z jednoho konce jdou semínka a odpad a z druhého rybízová šťáva.
Šťávu nalijeme do hrnce a přisypeme krupicový cukr. Poměr rybízu a cukru je zhruba 3:1. Tři sklenice rybízu na jednu sklenici cukru. Promícháme a uvedeme do varu. Průběžně mícháme. Až bude hmota rosolovatá, je hotovo. Zjistíme to, pomocí kávové lžičky, na kterou nabereme malé množství a kápneme na tácek. Odstavíme a pomocí naběračky nalijeme do sklenic.
Uložíme na slunné místo (na parapet) a necháme pár dní otevřené. Potom překryjeme kouskem celofánu a dáme gumičku. Uchováváme v suchu. Dobrou chuť.