Lahodný jahodový džem recept
Lahodný jahodový džem se v naší spíži určitě dlouho neohřeje. Namazaný na čerstvé pečivo, na lívance, palačinky, do jogurtových pohárů, na promazávání dortů. A ještě leckde jinde ho můžeme použít, takže v jahodové sezóně se pusťme do jeho přípravy.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg čerstvých jahod
- 1 sáček konzervantu Gelfix super 3:1
- 800 g cukru krupice
- špetka kyseliny citronové
Způsob přípravy
Dobře očištěné jahody nasypeme do většího kastrolu a vidličkou je rozmačkáme. Přidáme cukr smíchaný s konzervačním přípravkem, a za stálého míchání vše přivedeme k varu.
Pak snížíme teplotu a zvolna vaříme asi 3 minuty. Během vaření sbíráme pěnu z povrchu. Kastrol pak odstavíme z plotny a do džemu přidáme kyselinu citronovou. Znovu dobře promícháme.
Ještě horký džem pak nalijeme do čistých suchých sklenic a uzavřeme je víčkem. Skleničky otočíme na 15 minut dnem vzhůru. Pak je otočíme zpátky a necháme vychladnout. Aby nám jahodový džem dlouho vydržel, skladujeme ho na suchém a tmavém místě.