Vlašský ořech – superpotravina plná chuti i zdraví
Plody ořešáku dozrávají na konci prázdnin a jejich obliba je známa po staletí. Mohutný a statný strom byl dle pověr zárukou, že do domu, na jehož zahradě ořešák stojí, nikdy neuhodí blesk. Byl také vysazován v blízkostí statků, kravínů i farem, protože vůně z jeho listů velmi efektivně a spolehlivě odpuzuje dotěrný hmyz. Ovšem jeho plody – vlašské ořechy – to je bonus, který přináší radost chuťovým pohárkům a prospěch tělu nám všem.
Vlašský ořech plný zdraví
Vlašské ořechy umí tělu dodat pořádnou dávku energie a živin. Obsahují téměř sedmdesát procent tuků. A to dokonce těch tělu prospěšnějších – tedy mastné nenasycené kyseliny omega 3. Vlašákům nechybí ani vláknina, proteiny, betakaroten, vitamín C, E, a také vitamíny B1, B2, B3, B6, B9. Pro kompletní posílení organismu v nich najdete také potřebné minerály jako železo, hořčík, vápník, selen, draslík, zinek i fosfor.
Pozitivní účinky vlašských ořechů se vám budou líbit
Kromě toho, že vám skvěle zachutnají, dodají energii i radost ze zdravého mlsání, umí vlašské ořechy také ulevit při mnoha obtížích a povzbudit správné fungování vašeho těla.
Vlašské ořechy a jejich pozitivní účinky:
-podporují mozkovou činnost i psychiku
-působí protizánětlivě
-snižují hladinu cholesterolu
-regulují hodnoty krevního tlaku
-posilují plodnost i sexualitu
-vylepšují vzhled vlasů, nehtů i kůže
-ulevují při astmatu
-posilují střeva
-fungují jako prevence chudokrevnosti
Jak můžete vlašské ořechy využít a konzumovat?
Samozřejmě, že nejlépe chutnají jen tak syrové. Kromě uzobávání u oblíbeného seriálu si však chuti vlašských ořechů můžete užívat i jinak!
Z vlašských ořechů můžete vyrábět:
-olej
-známý likér ořechovku
-máslo
-tinkturu
-ochucený med. Stačí vlašské ořechy konzervovat do medu
-zapomenout nesmíme ani na oblíbené vánoční cukroví, ořechové zákusky, pečivo i buchty
-vlašské ořechy skvěle ochutí i zeleninové či ovocné saláty
Jak vlašské ořechy správně skladovat?
Letošní rok úrodě vlašských ořechů skutečně přál, a tak si jistě chcete nasbírané skořápky s plody uskladnit co nejlépe tak, aby vám chutné a zdravé vydržely třeba až do další sklizně.
Vlašské ořechy skladujte:
-na suchém a temném místě přímo ve skořápkách. Uložit je můžete do vzdušných bedýnek, nejlepší je však uložit je do obyčejného pleteného pytle a zavěsit
-vyloupané ořechy můžete zamrazit
-vyloupané ořechy můžete na pár týdnů uložit i do lednice
-vyloupané vlašské ořechy můžete naložit do medu
-vyloupané je můžete také zavařit. Stačí je vložit do sklenice, zavřít víčkem a sterilovat asi patnáct minut