Pohankový salát recept
Pseudoobilovina pohanka má mnoho plusů a je považovaná za cennou potravinu. Pohanka je přirozeně bezlepková, obsahuje hodnotné bílkoviny, vlákninu, minerály i vitamíny. Jediným neduhem pohanky je její chuť, která sice jemně připomíná oříšky, ale ne každému sedí. Pohanku by měli do jídelníčku zařadit i lidé, kteří mají problémy s křečovými žilami, protože posiluje cévní systém. Kdo pohanku „nezvládne“ jako přílohu, může ji přimíchat třeba do polévek, v nichž nebude mít tak výraznou chuť. Výtečná je také jako základ chutného salátu s jogurtovým dresinkem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 150 g uvařené pohanky
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 100 g cherry rajčátek
- 250 g bílého jogurtu
- 3 stroužky
- sůl
Způsob přípravy
Pohanku uvaříme podle návodu. Pro lepší chuť ji lze před vařením nasucho zlehka opražit na pánvi, ale pozor, abyste ji nepřipálili!
Papriky i rajčata umyjeme a nakrájíme. Papriky na nudličky, rajčata na poloviny. Do mísy nasypeme vychladlou pohanku a přimícháme k ní nakrájenou zeleninu.
Stroužky česneku očistíme, prolisujeme, smícháme s jogurtem a osolíme. Dresink vmícháme k salátu.
Pohankový salát uložíme na půl hodiny do chladu a před podáváním ho můžeme ozdobit proužky čerstvé červené cibule a čerstvými bylinkami.