Škvarkové placky recept
Křupavé a voňavé placky se škvarky jsou poklad staročeské kuchyně, který se naštěstí dochoval až do dnešních dob. Báječné jsou jako příloha při popíjení piva, neurazí však ani jako svačinka či snídaně.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 150 g škvarků
- 200 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 20 g droždí (½ kostičky)
- 1 - 2 žloutky
- 130 ml mléka
- 1 lžička cukru
- sůl
- kmín
- sádlo
Způsob přípravy
Droždí rozdrobíme v míse, přidáme lžičku cukru. Z těchto dvou surovin za pomoci lžíce umícháme kašičku a necháme chvilku odpočinout pod utěrkou.
Škvarky pokrájíme na menší kousky, nasekáme v mixéru nebo nameleme v ručním mlýnku.
Vlažné mléko přilijeme k odloženému kvásku, přidáme žloutky, přisypeme obě mouky a škvarky. Směs osolíme, okořeníme kmínem a kdo má chuť, může přidat i trochu majoránky.
Ze surovin v míse vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě půl hodiny kynout.
Z těsta následně vyválíme plát vysoký asi 1,5 cm a za pomoci vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme kolečka.
Plech vyložíme pečícím papírem a vykrájené kousky na něj uložíme. Potřeme je rozehřátým sádlem, posypeme kmínem a vršek placek můžeme mřížkovitě nařezat nožem pro ozdobu. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 15 až 20 minut.