Top 3 jarní recepty od porotců soutěže Masterchef Česko…
Přinášíme výběr top tří jarních receptů od mistrů v kuchyni Radka Kašpárka, Přemka Forejta a Jana Punčocháře. Nechte se inspirovat od zkušených kuchařů a připravte si doma kulinářský zážitek od porotců oblíbené kuchařské show Masterchef Česko…
1. Polévka - Krém z medvědího česneku podle Jana punčocháře
Jan Punčochář je známý český šéfkuchař, který si po letech působení v michelinské restauraci Grand Cru Restaurant otevřel svůj vlastní podnik restauraci U Matěje, kde si plní svůj sen. Vyzkoušejte jeho skvělou polévku z této výtečné planě rostoucí rostliny, které pravě teď začala sezóna.
Na přípravu budete potřebovat
svazek medvědího česneku
500 ml kuřecího vývaru
150 ml bílého vína
100 ml smetany
50 g brambor
50 g šalotky
máslo
sůl, pepř
Rozpusťte si na pánvi máslo a orestujte na něm kostičky nakrájené brambory, po chvilce brambory zalijte vínem a nechte dovařit. Po zhruba 5 minutách základ zalijeme vývarem a nechte vařit dokud brambory nezměknou. Jakmile jsou brambory měkké nalijte smetanu a omyté, nasekané listy medvědího česneku. Vše nechte krátce spařit cca 2 minuty a polévku rozmixujte do hladka v kuchyňském robotu, nebo použijte ponorný mixér.
Nakonec polévku propasírujte přes jemný cedník, aby byl krém krásně hladký. Podávejte s pošírovaným vejce a můžete přidat i krutony. Navrch dejte několik čerstvých lístků medvědího česneku a máte hotovo.
2. Hlavní chod - Vlažný marinovaný losos s ricottou, chřestem a krémem z řeřich podle Radka Kašpárka
Radek Kašpárek je jako lev v kuchyni a je jedním z majitelů restaurace Field, která vlastní michelinskou hvězdu. Vyzkoušejte si doma připravit tento lahodný recept na svěžího lososa se sezónním chřestem. Toto delikátní jídlo se krásně vyjímá nejen na talíři, ale také na jazyku.
Na přípravu budete potřebovat
Suroviny na 4 porce lososa:
400 g filé z lososa s kůží
1 l voda
65 g hrubá sůl
30 g cukr
1 lžíce sekaný estragon
1 ks fenykl
1 lžíce hořčičné semínko
Suroviny na krém z řeřich:
3 ks šalotka
2 ks stroužky česneku
2 ks stonky řapíkatého celeru
80 g máslo
2 ks větší brambory
2 dcl bílé víno
7 dcl zeleninový vývar
2 dcl smetana
1 hrst naklíčená řeřicha
sůl
pepř
Na podávání:
8 ks zelený chřest
100 g ricotta
Všechny suroviny na marinovaného lososa vložte do hrnce a přiveďte k varu. Potom celou směs nalijte na lososa a nechte marinovat cca 24 hodin. Po uplynutí této doby lososa vytáhněte usušte a nakrájejte na čtyři porce a zprudka na pánvi ze všech stran opečte do zlatova.
Na přípravu krému z řeřich si na pánvi orestujte nakrájený řapík, šalotku, česnek, brambory, potom vše zalijeme vínem a odvaříme dokud se nevypaří alkohol. Potom přidáme připravený vývar a vaříme cca 20 minut. Nakonec přilijeme smetanu a vše pořádně rozmixujeme spolu s řeřichami, dokud nevznikne krásně hladký krém.
Nakonec si oloupejte chřest a vařte v osolené vodě cca 4 minuty a potom ho blanšírujte ve vodě s ledem. Ricottu si vytvarujte za pomoci lžící do nočků a můžete servírovat. Střed talíře zalijte omáčkou do středu dáte chřest, na něj položte losova a navrch nočky. Nakonec vše dozdobte řeřichou.
3. Dezert - Panna cotta z jablek, křenu a kopru podle Přemka Forejta
Přemek Forejt je králem nejen moravské gastronomie, jeho experimentální restaurace Entrée v krásné Olomouci vítá lidi z celého světa a má rozhodně co nabídnou. Vyjímečnost celého pojetí restaurace tkví ve velmi silné inspiraci přírodou, která vás obklopuje jak v interiéru tak na talíři v jedinečných kombinacích chutí. Vyzkoušejte jeho osvěžující jarní recept na velmi netradiční Panna cottu.
Na přípravu budete potřebovat
Křenová zmrzlina:
125 g cukru
20 g strouhaného křenu
1 lžíce octa
150 ml smetany ke šlehání
150 ml bílého jogurtu
300 g crème fraîche
trocha citronové šťávy
Panna cotta s jablky:
500 ml smetany ke šlehání
1 jogurt
3 plátky želatiny
150 g cukru
jablka Granny Smith
Nejprve si připravte křenovou zmrzlinu. V kastrolu si uvařte vodu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Potom ji nechte stranou vychladnout, potom do vody přidejte nastrouhaný křen, ocet, smetanu, jogurt, crème fraîche a citronovou šťávu. Celou směs dobře promíchejte a ve zmrzlinovači si připravte zmrzlinu. Celou směs pak dejte do mrazáku ztuhnout a nakonec ji v kvalitním mixéru vyšlehejte do hladka.
Na přípravu panna cotty s jablky si v kastrolu opět rozvařte cukr se smetanou a poté přidejte jogurt, limetkovou šťávu a želatinu. Vše pořádně promíchejte a nakonec přeceďte přes sítko. Hotovou směs nalijte do skleniček a nechte v lednici ztuhnout. Do kastrolu si dejte nakrájená jablka na kostičky a vče zalijte připraveným sirupem z cukru, vody a citronové šťávy a pošírujeme při 70 stupních. Citronová šťáva skvěle zabrání měknutí jablka.
Na přípravu Granity z jablek smíchejte všechny suroviny a nechte je zmrazit. Nakonec servírujte v misce tímto způsobem: na dno dejte panna cottu, pak marinovaná jablka, kopeček zmrzliny a dozdobte nastrouhanou granitou a koprem. Přejeme dobrou chuť.
Zdroj fotografie: https://www.denik.cz/galerie/kasparek-pohlreich-a-spol-pisi-vlade-restaurace-a-kavarny-jsou-v-ohrozeni.html?photo=19
Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami
Začala chřestová sezóna, připravte si doma toto rychlé jídlo.