Francouzské brambory

Tomáš Rohlena

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Máte rádi francouzské brambory a hledáte recept na jejich přípravu? Potom jste na správném místě, jelikož recept na francouzské brambory máme a rádi se o něj s vámi podělíme.

Několik rad pro přípravu brambor:Brambory pečené ve slupce před vložením do trouby propícháme vidličkou, aby pára mohla unikat a brambory při pečení nepukly. Pokud chceme mít brambory rychleji upečené, napícháme brambory na kovovou grilovací jehlu, ta se stane dobrým vodičem tepla. Pečení tak zkrátíme o cca 15 minut.Brambory můžeme také péct i oloupané a během pečení je potíráme olejem. Při zapékání brambory můžeme posypat nakrájenými čerstvými bylinkami.Pokud se nám brambory opékají po povrchu rychleji, než potřebujeme, zakryjeme je alobalem.

Recept na francouzské brambory

Suroviny: 1 kg brambor, 20 dkg vařeného uzeného masa nebo salámu, 2 vejce, 10 dkg sádla, 2 dkg housky nebo formu, ¼ l mléka, 2 dkg sýra.

Příprava: Brambory uvaříme, prochladlé oloupáme a nakrájíme na plátky. Klademe je do vymazaného pekáče střídavě s masem a kropíme je tukem. Zejména poslední vrstvu pomastíme a posypeme sýrem. Když se brambory asi 10 minut pečou, zalijeme pokrm mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vajíčka. Brambory upečeme do růžova a francouzské brambory jsou hotové.


Francouzské brambory

Suroviny: 800 g brambor uvařených ve slupce, máslo na vymazání zapékací mísy, sůl, 200 g uvařeného uzeného masa, 3 až 4 vejce uvařené natvrdo, 2 lžíce másla, 250 ml mléka nebo smetany,   1 - 2 vejce, pažitka Postup: Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vymažeme máslem, rozložíme do ní vrstvu brambor a osolíme. Na brambory dáme vrstvu nakrájeného nebo umletého uzeného masa, na ni položíme plátky vajec a mírně osolíme. Vrstvy střídáme, poslední musí být z brambor. Rozpustíme máslo a brambory pokapeme. V předehřáté troubě krátce zapečeme. Potom si rozšleháme mléko nebo smetanu s vejcem, osolíme a zalijeme brambory. Posypeme nasekanou pažitkou a zapékáme 30 – 40 minut dozlatova.

Zapékané brambory se slanečkem nebo rybou

Suroviny: 1 kg brambor, 2 slanečci nebo 20 dkg uzené nebo opečené ryby, 1 cibule, 5 dkg tuku, 1 – 2 vejce, ¼ l mléka.

Příprava: Slanečky oloupeme, namočíme na několik hodin do vody nebo mléka, pak je zbavíme kostí a na drobné kousky usekáme. Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do misky skládáme vždy vrstvu brambor, kterou zasypeme rybou a osmaženou cibulkou. Povrch pomastíme a po zapečení zalijeme mlékem s vejci.

Zapečené brambory s houbami

Suroviny: 1 kg brambor, 1 kg očištěných na plátky nakrájených hub, sůl, 10 dkg tuku, 1 cibule, kmín, ¼ l mléka, 2 vejce.

Postup: Na tuku a cibulce dusíme nasolené nakrájené houby s kmínem. Vařené brambory nakrájíme na plátky a skládáme do vymazaného pekáčku vždy vrstvu brambor, vrstvu hub.Končíme vrstvou brambor. Po zapečení zalijeme pokrm mlékem a rozkvedlanými vejci.

Zapečené brambory se zelím

Suroviny: 50 dkg vařených brambor, 50 dkg syrového zelí, 10 dkg slaniny, 1 cibule, sůl, kmín, pepř.

Postup: Hlávkové zelí jemně nakrouháme a krátce podusíme se solí a kmínem. Do vymazaného pekáče dáme vrstvu vařených brambor, posolíme, okořeníme, pokapeme tukem, dáme vrstvu zelí, které posypeme osmaženou cibulí, a tak pokračujeme, až skončíme brambory. Ty pokropíme slaninou. Brambory při pečení trochu podlijeme polévkou nebo vodou.

Opékané brambory s pórkem a uzenkami

Suroviny: 2 lžíce olivového oleje, 6 uzenek, 6 vařených brambor, 350 g pórku, 1 lžíce křenové omáčky, 100 g tvrdého sýra, sůl, pepř

Postup: V zapékací míse rozpálíme lžíci olivového oleje a opečeme na něm uzenky nakrájené na kolečka. Po opečení vyjmeme ze zapékací mísy a odložíme stranou. Do zapékací mísy přidáme zbylý olej a vsypeme pórek. Za stálého míchání jej tři minuty opékáme. Pak přidáme brambory, které jsme si nakrájeli na kolečka, Všechno dohromady opékáme, až brambory začnou zlátnout. Vsypeme plátky uzenky, přidáme křenovou omáčku, promícháme a ještě 2 – 3 minuty opékáme. Potom směs stáhneme z ohně a přidáme do ní sýr, dochutíme solí, pepřem a jemně promícháme.

Zapečené brambory s liškami

Suroviny: 800 g mladých brambor, 250 g lišek, 1 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, svazek jarní cibulky, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička kmínu ½ lžičky mleté papriky, mletý černý pepř, 4 snítky tymiánu

Postup: Oloupané brambory nakrájejte na silnější kolečka. V osolené vodě povaříme 5 – 7 minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Houby pečlivě očistíme, ale neproplachujeme. Menší necháme vcelku, větší překrojíme na polovinu. Ve větší pánvi rozpálíme olej a necháme zesklovatět cibuli s česnekem. Potom přidáme houby a brambory a vše orestujeme. Přisypeme kmín a papriku. Osolíme a opepříme a důkladně promícháme. Směs přendáme do zapékací mísy, vložíme do trouby a při 180°C asi 15 minut zapékáme. Zapečené brambory posypeme snítky tymiánu, případně majoránkou.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Francouzské brambory, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Francouzské brambory.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: francouzské, brambory.

Kde najít informace



×