Máslový kukuřičný dort recept
Máslový kukuřičný dort je vláčný a lahodný. Stačí ho posypat moučkovým cukrem, není vůbec nutná žádná náplň ani poleva.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 hrnky kukuřičných lupínků
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 3/4 lžičky soli
- 1 1/2 hrnku tmavě hnědého cukru
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku kukuřičné mouky
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 1 1/2 hrnku másla
- 5 klasů kukuřice
- 1/3 hrnku krystalového cukru
Způsob přípravy
Máslový kukuřičný dort je vláčný a lahodný. Stačí ho posypat moučkovým cukrem, není vůbec nutná žádná náplň ani poleva. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Na plech doprostřed trouby položíme pečící papír a nasypeme na něj kukuřičná zrnka vyloupaná z klasů.Pražíme je asi 20 minut, občas promícháme. Když začnou hnědnout, vyndáme plech z trouby. Když zrnka vychladnou, na jemno je rozsekáme v kuchyňském robotu. Máslo rozpustíme v kastrolu a vaříme ho při střední teplotě asi 8 až 10 minut, až začne hnědnout. Během vaření máslo stále mícháme.Hnědé máslo pak nalijeme do velké mísy a necháme vychladnout. Teplotu trouby snížíme na 160 stupňů.Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme kukuřičnou moukou.
Ve střední míse smícháme půl hrnku rozemletých kukuřičných zrnek, prášek do pečiva, sůl a obě mouky. Do misky k hnědému máslu přidáme hnědý cukr a krystalový cukr a šleháme vše asi 1 minutu.Pak přidáme vanilku a vejce a znovu šleháme další 4 minuty.Vznikne lehký krém, přidáme do něj zbylá nasekaná kukuřičná zrnka a při nižší rychlosti vše ještě promícháme. Nyní postupně přidáváme za stálého míchání suchou směs s moukou, až vznikne vláčné těsto. Rozprostřeme ho do připravené formy a povrch posypeme kukuřičnými lupínky. Pečeme přibližně 40 minut. Po této době do těsta zapíchneme špejli a je-li po vytažení čistá, dort je upečený.