Domácí hranolky recept
Hranolky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh k masu, ale skvěle chutnají i samotné, jen s kečupem či tatarskou omáčkou. Brambory nakrájené na proužky se dají smažit v tuku, o něco zdravější je jejich úprava v troubě. Hranolky se dají snadno připravit i doma a dochutit je lze nejen solí, ale třeba i grilovacím kořením. Z obyčejných hranolek se tak rázem stanou hranolky steakové.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 750 g brambor
- olivový olej
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 250°C. Brambory oloupeme a nakrájíme na asi 1 cm široké proužky.
Do hrnce nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu. Do vroucí vody ponoříme nakrájené brambory a povaříme je 3 - 5 minut. Vodu scedíme, hranolky důkladně osušíme a rozprostřeme je na plech vyložený pečícím papírem.
Hranolky zastříkneme olivovým olejem, osolíme je, opepříme a použít můžeme i grilovací koření. Plech vložíme do trouby a hranolky pečeme 15 - 20 minut. Během doby pečení je alespoň dvakrát otočíme, aby se rovnoměrně propekly.
Hranolky podáváme s kečupem, tatarskou omáčkou nebo jiným dipem.