Sdílet:

Recepty na neděli

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Název sedmého dne v týdnu (podle českého občanského kalendáře) je zcela jasně odvozen od slovíčka "nedělat". Je to totiž tradiční den v týdnu, kdy se nepracuje. Jsou dny všední a dny sváteční. Neděle je sváteční den odpočinku, zklidnění, zpomalení hektického rytmu našeho běžného života. Ideální by bylo oprostit se od počítačů, televize a chytrých telefonů, do ničeho se nenutit, protože nemusíme přece i v neděli dělat něco užitečného. Můžeme dělat jen co sami chceme a dopřejme to i ostatním, samozřejmě s ohledem na nezbytné potřeby dětí nebo rodiny. Alespoň tak by to mělo být. Abychom si opravdu i psychicky odpočinuli a nabrali nové síly a elán do dalšího týdne.

Je ale pravda, že po volném pátečním večeru a volné sobotě, kdy si užíváme každý podle svých představ, někdo sport, někdo zábavu v baru, někdo návštěvu divadel a kin a někdo zase něco docela jiného, tak když přijde neděle, už po svátečním obědě začínají mnozí z nás být ve stresu. Z toho, že víkend končí a zase je tu pondělí a čeká nás už jen práce a práce po celý pracovní týden. A když se k tomu přidá pocit, že nás v práci čekají ještě nějaké resty z minulého týdne, tak nám to zbytek neděle naprosto spolehlivě pokazí.

Neměli bychom ale zapomínat, že je v naší moci nenechat si zkazit posledních pár svátečních nedělních hodin. Můžeme začít třeba tím, že vytěsníme z hlavy předčasné myšlenky na práci, která nás stejně tak jako tak nemine, a že si místo opulentní poslední víkendové večeře připravíme lehké zdravé jídlo a po něm si pochutnáme na bylinkovém čaji. Rozhodně pak budeme druhý den ráno vstávat více odpočinutí a čilí, protože si v noci odpočine i naše tělo nezatěžované těžkými jídly. Pár receptů na takové nedělní hodování a i na odlehčenou večeři můžete najít u nás.


Svíčková omáčka

Svíčková omáčka


S houskovými knedlíky a plná smetany samozřejmě není úplně to nejlehčí jídlo. Ale k nedělnímu obědu se prostě hodí. A když si nebudeme přidávat další a další knedlíky a večeři zvolíme jen velmi lehkou, vůbec nám neuškodí. Přece jen, neděle je sváteční den a svíčková je sváteční omáčka. Tak kdy jindy?


Koprovka

Koprovka


Další klasická omáčka, a ten kdo ji má rád, nedá na ni dopustit. Může být s masem nebo jen s vařeným vejcem, přílohou mohou být knedlíky, ale také brambory. A vůně kopru je omamně jarní a svěží. Pro nedělní oběd to pravé.


Pomazánka z kuřecího masa

Pomazánka z kuřecího masa


Čerstvý dobrý chléb, rozpečená bagetka nebo křupavé topinky. To vše můžeme namazat pomazánkou z kuřecího masa, přidat plátek rajčete nebo salátové okurky či papriky, k tomu mátový nebo třeba zelený čaj, a lehká večeře je tu. A rozhodně nám bude i chutnat.


Zelené chřestové rizoto

Zelené chřestové rizoto


V chřestové sezóně je toto rizoto vynikající volbou. Jemné jídlo se špenátem a hráškem už nemusíme doplňovat žádným masem. Možná místo bylinkového čaje by v tomto případě byla lepší sklenička vína. Nejlépe jen jedna.


Kulajda

Kulajda


Některé polévky nahradí celé jídlo. A kulajda k nim dozajista patří. Houby mohou být čerstvé nebo sušené, kopr taktéž, a je-li polévka dost hustá, ani pečivo potřebovat nebudeme. Nedělní večeře kterou málokdo pohrdne.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Recepty na neděli, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Recepty na neděli.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: recepty, neděli.

Kde najít informace



×