Francouzský recept na zapečený sýr recept
Původní francouzská receptura pracovala s originálním francouzským sýrem s bílou plísní na povrchu o hmotnosti 450 g. Sýr byl vyzrálý, tak jak ho mají Francouzi rádi. Sýr Brie je daleko dostupnější, cenově výhodnější, a pokud mu necháme dostatek času na vyzrání, směle nahradí originální původní velký kulatý sýr.
Tip: Pokrm je velice chutný, sytý, obsahuje sice brambory, ale přesto bude mít někdo pocit, že je třeba ještě něco zakousnout. Protože se jedná o pokrm z Francie, jako ideální se nabízí francouzská bagetka.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 450 g sýr Brie
- 1 kg brambory
- slanina
- cibule
- petrželka
- olej
Způsob přípravy
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka silná půl centimetru.
Na kolečka nakrájíme také cibuli a slaninu na plátky.
Na pánvi na malém množství oleje orestujeme slaninu, dáme stranou a následně restujeme cibuli spolu s nakrájenými bramborami.
Zapékací mísu zlehka vymažeme olejem, na dno vsypeme opečené brambory s cibulí a na povrch klademe nakrájený sýr se slaninou a petrželkou.
Troubu nahřejeme na 210 stupňů a mísu přiklopíme poklicí, nebo překryjeme alobalem.
Zapékáme přibližně 25 minut.