Jahodový koláč s rebarborou recept
Jahodový koláč s rebarborou je lehce nakyslý i sladký. Lahodný moučník k čaji i ke kávě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 155 g menších jahod
- 125 g rebarbory
- 1/2 hrnku světle hnědého cukru
- 80 g ovesných vloček
- 95 g polohrubé mouky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce cukru krystal
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky soli
- moučkový cukr na zdobení
Způsob přípravy
Jahodový koláč s rebarborou je lehce nakyslý i sladký. Lahodný moučník k čaji i ke kávě. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé kostky.Formu na koláč vyložíme pečícím papírem. Sůl,hnědý cukr,mouku a ovesné vločky smícháme dohromady. Přidáme tekuté máslo a umícháme drobivé těsto.1/2 hrnku této drobivé směsi odložíme stranou. Zbylé těsto rukou namačkáme na dno formy vyložené pečícím papírem. Na těsto naskládáme polovinu všeho ovoce,pokapeme citronovou šťávou, posypeme vločkami, škrobem a krystalovým cukrem.
Na to znovu naskládáme do vrstvy zbylé ovoce. Nyní koláč po celém povrchu posypeme zbylým rozdrobeným těstem. Formu vložíme do předehřáté trouby a koláč pečeme půl hodiny až 40 minut. Jakmile začne jeho povrch hnědnout, je upečený. Koláč necháme ve formě až do úplného vychladnutí. Teprve pak ho nakrájíme na jednotlivé porce a posypeme je moučkovým cukrem.