Kluci v akci připravili luxusní víkendové snídaně. Inspiraci čerpali v Evropě
Místo dlouholetého kolegy Filipa Sajlera, který z pořadu odešel, se nyní objevují po boku Ondřeje Slaniny hosté. Do nedělního dílu si Slanina přizval na pomoc kolegu z Karlových Varů, kuchaře Ondřeje Korába a společně představili recepty, které jsou jako stvořené pro volná víkendová rána. Při přípravě luxusních snídaní se inspirovali evropskou kuchyní a uvařili dva sladké a jeden slaný recept. Nechte se inspirovat i vy!
Francouzské toasty s karamelizovanými jablky
Jde o klasickou snídaňovou lahůdku, která se podává v zemi galského kohouta. S toasty namočenými ve smetaně, ovoněnými vanilkovým cukrem, skořicí a opečenými v rozpuštěném másle, den nemůže špatně začít.
10 plátků toastového chleba nebo sladké briošky
150 ml smetany
8 vajec
1 lžička skořice
40 g vanilkového cukru
troška rumu
150 g másla
3 jablka
200 g krupicového cukru
5 cl koňaku
250 g husté zakysané smetany
vanilkový cukr
V hlubokém talíři rozšleháme vejce se smetanou, přidáme vanilkový cukr, skořici a trošku rumu. Plátky toastového chleba ponoříme do směsi, aby se pečivo nasáklo. Nesmíme ho tam ale nechat příliš dlouho, maximálně tak 10 vteřin. Na pánvi rozehřejeme máslo a pečivo z bobu stran 10 - 15 vteřin opékáme dozlatova. V menším kastrůlku necháme zkaramelizovat krupicový cukr, jablka oloupeme, nakrájíme na měsíčky, obalíme v karamelu a zastříkneme rumem. Hotové toasty zdobíme jablky a zakysanou smetanou s vanilkovým cukrem.
Vafle s uzeným kuřecím stehnem, kari majonézeou a rukolou
Druhým receptem byly wafle inspirované belgickou kuchyní. Oblíbený ranní pokrm kuchaři tentokrát připravili na slano a ozdobili ho kousky uzeného kuřete zalitého voňavou kari majonézou.
Na těsto:
300 g hladké mouky
25 g kukuřičného škrobu (Maizeny)
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva s vinným kamenem
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
300 ml kefíru
4 vejce
75 g másla
Na ozdobu:
1 uzené kuřecí stehno
stroužek česneku
1 červená cibule
olej
sůl
Zálivka:
75 ml majonézy
2 g kari koření
1 lžička oleje
sůl
rukola na ozdobu
Pro přípravu těsta smícháme v míse suché ingredience, poté vlijeme rozpuštěné máslo, kefír a vejce. Těsto naléváme na pláty vaflovače a připravujeme dle návodu. Mezitím rozhřejeme na pánvi olej, přidáme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, natrhané kousky kuřecího masa, osolíme a chvíli restujeme. Suroviny vyndáme z pánve a odstavíme stranou. Zahřátý olej poprášíme kari kořením, krátce zahřejeme a pak necháme vychladnout. Vychladlý prášek přimícháme do majonézy. Hotové vafle zdobíme masovou směsí a nakonec majonézou.
Mandlové lívance se smetanovým tvarohem a borůvkami
Další tradiční snídaňový sladký pokrm, tentokrát netradičně z mandlové mouky a mléka. Kuchař Ondřej Koráb tentokrát hledal inspiraci v japonské kuchyni.
Těsto:
2 hrnky mandlové mouky
1 hrnek mandlového mléka
5 vajec
20 g vanilkového cukru
citronová kůra
1 lžička kypřícího prášku do pečiva s vinným kamenem
špetka soli
olej na opečení
Na ozdobu:
250 g polotučného měkkého tvarohu
250 g smetany ke šlehání
30 g moučkového cukru
20 g vanilkového cukru
150 g čerstvých nebo mražených borůvek
Žloutky oddělíme od bílků. V míse vyšleháme žloutky s cukrem a citronovou kůrou, z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme žloutkovou směs a mandlové mléko. Nakonec vmícháme opatrně sníh a lívance smažíme na trošce oleje z obou stran dozlatova. Smetanu vyšleháme, smícháme s cukrem. Lívance zdobíme ochucenou šlehačkou a borůvkami.
Foto: reprofoto Česká televize
Vydatná snídaně do misky
Snídaně je grunt! To je pravda odvěká a vydatná snídaně zasytí na velkou část dne.
Míchaná vejce vařená v páře s uzeným lososem
Kdo neholduje sladkým pokrmům, ten si může pochutnat třeba na míchaných vejcích s lososem.