Karob, zdravější varianta čokolády
Karob nebo čokoláda?
Možná už jste se s ním setkali ve zdravých výživách či v potravinách, jako polevou na různých sladkostech. Na pohled jí od čokolády skoro nerozeznáte, ale chuťově už ano. Čokoláda je prostě čokoláda a nahradit se nedá. Ale pokud přemýšlíte nad svým zdravím a nad tím, co jíte, karob je jednoznačně dobrá volba. Chuťově je také vynikající. A pro děti určitě vhodnější, jelikož nezpůsobuje alergie, obsahuje pouze 7% tuku (kakao 23%) a až 48% přírodního cukru (kakao pouze 5%, proto se uměle přislazuje). V karobu ještě ke všemu najdeme mnoho zdraví prospěšných látek – bílkoviny, aminokyseliny, vlákninu, vitamíny a minerály. Bohatě je zastoupen hořčík, vápník, dále také železo, nikl, fosfor a vitamíny A, D a B.
Co to vlastně je?
Karob se vyrábí z prášku, který se získává z plodů stromu Rohovníku obecného (latinsky Ceratonia siliqua). Tyto plody se také nazývají svatojánské chlebíčky. Rohovník pochází ze Středomoří, kde hojně roste, ale byl zatažen i do severní Afriky, Australie, na západní pobřeží USA, do Střední Ameriky a Chile, ale můžete se s ním setkat i v Jihoafrické republice. Karob neboli svatojánské chlebíčky se jedí a zpracovávají sušené, jsou velice sladké a chutné. Zajímavostí je, že ve Středomoří se používají jako krmivo pro dobytek.
Účinky na naše zdraví
Bylo dokázáno, že karob snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje trávení. Jak již bylo zmíněno výše, nezpůsobuje alergie, a proto se používá i jako náhrada mouky při bezlepkové dietě. Na rozdíl od čokolády nevyvolává po požití zrychlený tep, poruchy spánku a hyperaktivitu. Proto se doporučuje jako zdravější varianta pro děti. Karob je také vhodný pro ty, kteří jsou alergičtí na kravské mléko. Ještě je důležité zmínit, že karob oproti kakau neobsahuje kofein.