Pastinák nebo petržel?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

  S nástupem chladného počasí se většinou trochu mění i náš jídelníček. Místo čerstvých salátů ze syrové zeleniny teď dá...

S nástupem chladného počasí se většinou trochu mění i náš jídelníček. Místo čerstvých salátů ze syrové zeleniny teď dáváme častěji přednost zelenině tepelně upravené. Týká se to také kořenové zeleniny, jako je mrkev, celer, petržel a pastinák. Ten možná znáte pod lidovým názvem pastiňák.

Petržel je nám všem známá zelenina, velmi oblíbená hlavně v klasické české kuchyni. Občas si ji pleteme s pastinákem, který sice vypadá jako petržel, ale chutná spíše podobně jako mrkev. Liší se ale třeba v tom, že petržel má nať po celém vršku kořene, ale nať pastináku vyrůstá pouze ze středu kořene. Také po seříznutí natě má petržel po obvodu řezu fialový proužek, což pastinák nemá, jeho řez je čistě světlý. Pastinák také bývá většinou objemově větší než petržel a je mnohem sladší.

Petržel i pastinák jsou vhodné i pro dietáře, protože velmi příznivě působí na žaludek a nenadýmají. Jsou významným zdrojem vlákniny a draslíku, zvyšují chuť k jídlu a působí i diureticky, tedy jsou močopudné, příznivě působí na záněty v těle. Petržel obsahuje minerály jako hořčík, železo, vápník, fosfor. Nezanedbatelný je i obsah vitamínu C (hlavně v listech), B, E a provitamínu A. Petržel i pastinák také mají příznivý vliv na náš zrak a na krev.

Je to tedy bezpochyby velmi zdravá zelenina, kterou uplatníme při domácím vaření téměř denně. V polévkách, omáčkách, jako součást příloh. Typickými příklady jsou například česká bramboračka, nebo svíčková omáčka. Tam se bez petržele rozhodně neobejdeme.


Kromě kořene petržele se v kuchyních hodně používá i petrželová nať. Petržel hladkolistá nebo petržel kudrnka, a to především k dochucování a zdobení pokrmů. Výborná je ale také třeba ve vaječných jídlech, v salátech, můžeme ji přidávat do nádivek, použít při výrobě bylinkového másla. Sušená petrželová nať se používá jako dochucovací koření ve spoustě receptů.

Kromě mnohých, zdraví prospěšných důvodů, je tedy i další důvod, proč používat petržel i pastinák v naší kuchyni. Dodává totiž pokrmům jedinečnou chuť, kterou jim jiná zelenina rozhodně nedá. Z těchto a mnoha dalších důvodů ji rádi řadíme k superpotravinám.

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka


Klasická, oblíbená, jedinečná omáčka kde je kořenová zelenina jednou z hlavních ingrediencí.


Bramboračka

Bramboračka


Kdo by ji neznal. Jednoduchá a přitom geniální zeleninová polévka. Každý ji zná. Vyzkoušejte tento recept.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Pastinák nebo petržel?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Pastinák nebo petržel?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: pastinák, nebo, petržel?.


×