Rovnodennost, svátky jara a půst
Období, kdy den i noc jsou stejně dlouhé - rovnodennost. Tato skutečnost nastává dvakrát do roka, a to na jaře a na podzim. Jarní ekvinokce letos připadá na 20. března a stejně jako v dobách minulých, i dnes přináší do života lidí naději, protože zimní temnota naplňuje den už jen z půlky a Slunce pomalu a jistě nabírá na síle.
Podle meteorologů se jaro počítá od prvního březnového dne. Astronomové mají začátek jara spjatý právě s rovnodenností a nejde o nic nového. Rovnodennost čili ekvinokce byla důležitým bodem už pro lidi v pravěku. Stejně jako dnes byla spojená s koncem zimy, temnoty, strádání a začátkem lepších, prosluněných časů.
Keltové slavili o jarní rovnodennosti svátek Alban Eilir, který vzdával hold plodnosti. S mláďaty a plozením jsou spojené i nadcházející velikonoční svátky, které letos přicházejí na pořad druhý dubnový týden. Symbolem oblíbených jarních oslav je mimo jiné i vejce, které znázorňuje plodnost a příchod nového života.
Doba očisty a lehkého odříkání
S jarem je spojená také očista těla. Zbavit tělo jedů a škodlivin je nyní efektivnější než v jiných obdobích roku. Příroda k tomu nabízí také mnoho prostředků. Mezi první jarní byliny, které mají na náš organismus velmi pozitivní vliv, patří medvědí česnek, který tělo detoxikuje a posiluje imunitu. Také mladé kopřivy udělají organismu velkou službu. Vyčistí krev a odvar z této byliny se postará o krásně lesklé vlasy.
Zbavit tělo škodlivin a ulevit zažívání lze také půstem. Lidské neduhy léčil dietou už slavný Hippokrates a křesťané se do očisty těla pouští právě na jaře. Sedm týdnů před Velikonoci se zříkají živočišných produktů, laskomin a alkoholu. Očistí tak nejen tělo, ale neduhů zbaví i duši, která z přísné diety také profituje.
Kdo chce udělat pro své zdraví něco dobrého, může se alespoň na čas přidat a vyzkoušet si pár dní o zeleninovém vývaru a vodě. Tělo se krásně nastartuje a navíc ubydou i nějaká ta kila.

Pesto z medvědího česneku
Na těstoviny i do pomazánek. Vyzkoušejte zelené pesto z oblíbené jarní bylinky.

Špenát z medvědího česneku
Z lesního česneku se dá připravit také chutný špenát. Jen pozor na to, aby při sběru nedošlo k záměně s jedovatou konvalinkou vonnou!

Sůl s medvědím česnekem
Bylinka se dá použít i k dochucování pokrmů. Stačí ji nasušit a smíchat s obyčejnou hrubozrnnou solí.

Omelety s kopřivami
Kopřivy jsou často považované za plevel, a to neprávem. Žahavky mají velmi pozitivní účinky na náš organismu. Použít se dají i jako součást pokrmů.

Kopřivový čaj
Kdo chce být zdravý a fit, ten by měl na jaře zařadit do jídelníčku třítýdenní pitnou kúru s kopřivovým čajem.