Sezona svařeného vína startuje. Vyzkoušejte alkoholickou i nealko variantu!
Zahřát zkřehlé tělo teplým voňavým svařeným vínem je prostě lebeda. Tento nápoj patří ve střední Evropě především k období adventu a Vánoc, které brzy nastane. Prozradíme vám, jak připravit co nejlepší domácí "svařák" a pár zajímavostí k tomu.
Nápoj s tradicí
Nápad svařit víno s kořením není žádnou novinkou. V minulosti se přidáním bylinného odvaru do nápoje maskovala jeho nízká kvalita. Koření se do vína přidávalo také z důvodu delší doby upotřebitelnosti a pro lepší uchovávání. Například v době antického Řecka a Říma bylo popíjení kořeněného vína značně populární a z tohoto období pocházejí i první recepty. Ve středověku nápoj nebyl jen zdrojem slasti, ale hlavně úlevy, používal se totiž jako medicína.
Tradice víno zahřívat i obohacovat o koření se udržela po staletí, a díky čilému obchodování po Evropě se časem rozšířila i za hranice Řecka a Říma. Také v Čechách se těší svařené víno velké oblibě a k zimě a Vánocům tento nápoj prostě patří.
Jaké víno se hodí pro svařák
K přípravě typického vánočního nápoje lze použít červené i bílé víno. Kdo sáhne po červeném, měl by volit kvalitní mok, který je spíše polosuchý či suchý. Ideální jsou odrůdy jako Pinot noir nebo například Merlot.
Svařák z bílého vína sice není tak tradiční, ale i on si časem získal své fanoušky. Je o něco lehčí než jeho červený kolega, má vyšší obsah kyselin a ovocnější chuť, což může být příjemné zpestření. K přípravě svařeného vína se hodí například odrůdy Müller Thurgau, Pinot grigio nebo ryzlinky.
Základní koření
Asi každý má svou vyhraněnou chuť svařáku a trefit se do vkusu všech, není při jeho přípravě snadné. Jisté však je, že mezi základní koření, které se do nápoje přidává, patří hřebíček, celá skořice, a dále anýz a kardamom. Fantazii se však meze nekladou, a proto lze do vína přihodit i vanilkový lusk, badyán, muškátový květ, citronovou nebo pomerančovou kůru, kuličky červeného pepře, nového koření nebo třeba kousek zázvoru a pár rozinek.
Slazení
Jako základní sladidlo se používá cukr, ten však se nahradit medem, sirupem z agáve, čekankovým sirupem nebo třeba troškou portského, které dodá nápoji luxusní šmak. Dosladit a ozvláštnit můžeme svařák také nejrůznějšími marmeládami (např. pomerančovou nebo z lesních plodů).
Recept na alkoholický svařák
Potřebujeme: 1 l kvalitního červeného vína, 3 celé skořice, 10 hřebíčků, 4 - 6 lžic cukru (nebo jiného sladidla), kůru z jednoho citronu nebo pomeranče, anýz a kardamom (lze vynechat).
Postup: do hrnce nalijeme víno, přidáme zbytek ingrediencí včetně cukru a směs zahříváme. Pozor, nesmí se vařit, jinak by z ní vyprchal alkohol. Svařák několik minut zahříváme a dle potřeby ho můžeme dosladit. Pak už ho jen stačí přecedit přes síto, nalévat do sklenic a podávat.
Nealko svařák
Potřebujeme: 300 ml ovocného čaje, 300 ml jablečného džusu (nebo mix jablečného a třešňového), 1 pomeranč, 5 ks hřebíčku, celou skořice.
Postup: do hrnce nalijeme ovocný čaj, džus, přidáme koření a nakrájené kousky pomeranče. Směs zahřejeme a kdo chce, může nápoj ještě trochu osladit, ale není to vůbec nutné. Z hotového nápoje vytáhneme koření a podáváme.

Vaječňák - vánoční vaječný likér
Nejen svařené víno, ale také vaječný koňak je typickým nápojem pro advent a Vánoce.

Vánoční punč
Další skvělý nápoj typický pro zimní období. Voňavý punč pozvedne náladu v sychravém počasí.