Fenykl je koření králů proti nadýmání...
Velmi populární zelenina a bylina, často přezdívaná jako „koření králů“. V lidové medicíně se semena používají na povzbuzení chuti k jídlu a jako lék proti nadýmání a plynatosti. Dokáže také účinně omezit střevní křeče.
Ať už půjdete nakupovat do supermarketu nebo na farmářský trh, v poslední době se hodně objevuje zelenina a koření v jednom. Je to právě fenykl. Už se vám jistě stalo, že jste po něm pokukovali, dokonce jste ho vzali do rukou a následně vrátili zpět, jelikož jednoduše vlastně vůbec nevíte, co s ním. A to je čas změnit. Během zimních a jarních měsíců se fenykl může stát i cenným přírodním zdrojem vitamínu C, jehož obsah je v něm nadprůměrně vysoký. Konzumace fenyklu by dále měla navodit lepší duševní pohodu, odplavit stres, posílit nervy a imunitní systém.
Superekologická rostlina
Z fenyklu se totiž může spotřebovat každá jeho část. Začneme s fenyklem jako kořením, které je velmi dobré na zažívání a žaludek. Fenyklový čaj zná nejedna maminka, která řeší, že její dítko bolí bříško. Fenyklový čaj totiž zabírá velmi spolehlivě, a nejen na děti. Usušená semena fenyklu můžete také přidat do vývarů, tedy hlavně do rybího. Tomu dodá fenykl krásnou vůni a pěkně ho zjemní.
Samotná zelenina se může připravovat za studena či za tepla. Ve studené variantě je hned několik možností. Jedna z nich je oblíbený toskánský předkrm, kdy se fenykl jen natrhá či nakrájí na měsíčky, připraví se kvalitní olivový olej, ať už samotný, nebo s příchutí a fenykl slouží jako lžička. Jednoduše si namáčíte fenykl do oleje, což navnadí chuťové pohárky, ale díky vlastnostem oleje i fenyklu zajistí dobré trávení.
Fenykl v každé formě
I teplá příprava má několik možností. Já vám představím dvě základní – vařený v mléce nebo pečený v bylinkách. Vždy používejte celý očištěný fenykl. Připravte si osolené mléko a pomalu vařte. Ale pozor, fenykl plave a je třeba ho zatížit například talířkem, aby se uvařil všude.
Druhá varianta je fenykl péct – stačí si připravit do pekáčku alobal, na který dáme asi 300 gramů hrubozrnné soli a bylinky dle chuti. Na sůl položíme celý fenykl, zakápneme extra virgin olivovým olejem, zabalíme do alobalu a pečeme 30-40 minut na 170 stupňů.
Izraelský salát z kuskusu s fenyklem a kozím sýrem
Izraelský salát z kuskusu s fenyklem a kozím sýrem je lehký oběd či večeře pro dospělé i pro děti.
Zapečený fenykl, pórek a brambory
Pokud jste ještě nevyzkoušeli tento u nás spíše méně užívaný druh zeleniny, bude pro vás tento recept nejlepším způsobem jak se s chutí fenyklu seznámit.
Fenyklový salát s kozím sýrem a třešněmi
Neobvyklý lehký salát, který snoubí chuť slaného kozího sýry se sladkou chutí třešní.
Polévka s fenyklem a rybími nočky
Polévka s fenyklem a rybímy nočky se může stát součástí vašeho štědrovečerního menu.
Grilovaný pstruh s koprem a citronem
Grilovaný pstruh s koprem a citronem je zdravé, lehké a dietní jídlo.
Fenyklovo melounový drink
Osvěžující letní ledová tříšť z vodního melounu, fenyklu a máty vás nejen báječně zchladí, ale také příjemně zasytí.
Krevetový salát s fenyklem a červenými pomeranči
Chuťové pohárky milovníků netradičních chutí pak zajisté potěší tento salát původem pocházející ze Sicílie