Tradiční česká vánočka recept
Který recept na vánočku je ten ideální právě pro vás? Skoro každá rodina má svůj (tajný) recept, který každoročně již po několik generací uplatňuje. Co když ale žádný takový nemáte, či chcete zkusit něco jiného? Vyzkoušejte tento!
(celý recept)
Ingredience receptu
- půl kila hladké mouky pšeničné
- 100g cukru krystal
- 7g droždí v prášku
- 1 střední vejce + na závěrečné potření
- 100g tuku na pečení, nebo másla
- 200 ml polotučného mléka
- 100g rozinek namočených v rumu, 100g sekaných mandlí
- půl lžičky muškátového oříšku namletého
Způsob přípravy
Nejdříve si připravíme kvásek. Ten vytvoříme smícháním mléka, cukru a droždí. Mléko předem ohřejeme, aby kvásek krásně vzešel. Tuto směs necháme deset minut odležet. Nejdříve přidáme jedno vajíčko a poté i po malých částech mouku, přičemž těsto stále dobře mícháme. Nakonec přidáme rozpuštěný tuk a těsto zpracujeme do hladka. Těsto se nesmí lepit, ale musí zůstat táhlé a vláčné. Jakmile dosáhneme ideální konzistence, přisypeme rozinky, klidně i s trochou rumu navíc a mandle nasekané na plátky. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme hodinu až dvě na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto již nijak nepromícháváme, jen přeneseme na pomoučený vál a rozdělíme na devět stejných dílů. Z každého dílu vypracujeme či vytáhneme váleček, o něco delší než by měla být vánočka. Poté díly začneme splétat. Jako dolní patro spleteme čtyři válečky, které smotáte jako klasický copánek, akorát ze čtyř dílů. Druhé patro již bude jen z klasických třech dílu a to poslední jen dva díly, které stočíme do sebe. Když tyto vrstvy navršíme na sebe, vznikne výsledná podoba vánočky.
Nyní přichází na řadu druhé vejce, které si lehce rozšleháme v hrnečku. Celý povrch vánočky potřeme, navíc ještě posypeme zbylými plátky mandlí. Pro jistotu můžeme ze shora napíchnout špejle, aby se při pečení jednotlivá patra vánočky nezdeformovala. Pečeme přibližně tři čtvrtě hodiny, čili 45 minut na 160°C, vánočku musíme ale stále hlídat. Po upečení ji už jen necháme zchladnout a nezapomeneme vyndat špejle.
Výsledek rozhodně stojí za pokus, těsto je křehké a delikatesní. Prostě báječná vánočka!