Jak uchovat zeleninu na zimu? Vyzkoušejte pickles!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V pěstitelské sezoně si užíváme čerstvou zeleninu a ovoce, ale tato doba pomalu končí. Nastupuje období, kdy se příroda ukládá ke spánku, včetně zahrad, kde jsme v létě a na podzim sklízely chutné přírůstky. Jak si dopřát vitamíny a skvělou chuť zeleniny i v chladných měsících? Vyrobte si pickles! Nakládaná zelenina je chutná a plná prospěšných látek.

Tradičně se u nás na zimu nakládá krouhané zelí. Zkvasit však lze i různé jiné druhy zeleniny. Metoda fermentování je známá po tisícovky let a napříč kulturami. V přípravě pickles se proto lze inspirovat i v zahraničních kuchařkách, například v asijských zemích, kde je fermentovaná zelenina základem jídelníčku. Ať už se rozhodnete vyrobit si tradiční korejské kimčchi nebo sáhnete po evropských receptech, s naloženou zeleninou rozhodně neprohloupíte!

Proč nechat kvasit

Během procesu kvašení neboli fermentace dochází k přeměně složitějších organických látek v jednodušší za pomoci bakterií mléčného kvašení. Díky tomu jsou kysané potraviny lépe stravitelné, podporují střevní mikroflóru a tím posilují imunitní systém člověka. Při procesu kvašení vzniká nejen výtečná chuť, ale také kyselina mléčná, vitamíny skupiny B, vitamín K2, jenž je důležitý pro pevné kosti, zdravé cévy i srdce.

Skvělý způsob skladování

Nakládání zeleniny do nálevu je populární nejen kvůli prospěšným účinkům na zdraví. Je to také skvělý způsob, jak potraviny uchovat po delší dobu. Kvasit můžeme zeleninu nechat ve vlastní šťávě nebo v nálevu. V nálevu vydrží chutná několik měsíců, dokonce i let. Zeleninu si však lze vychutnat i jen pár hodin či minut po naložení. Fermentovat totiž začíná okamžitě po naložení. Při krátkodobém kvašení se ale nestihnou rozvinout chutě tak, jako při dlouhodobém a zelenina bude slanější.


Co je pro naložení třeba

Velmi populární jsou poslední dobou keramické či kameninové kvasící hrnce, takzvané kvašáky. Kdo takovým "zázrakem" nedisponuje, může použít obyčejnou uzavíratelnou sklenici. Dále je třeba zelenina dle vlastního výběru (zelí, květák, mrkev, cibule…). Kdo se rozhodne nechat potraviny kvasit ve vlastní šťávě, tomu postačí už jen sůl. Používá se v poměru 1% soli na 1 kg zeleniny.

Pro přípravu nálevu bude potřeba ještě ocet, ideálně ume ocet, který kvasí mléčně, a to v poměru 1 díl octa na 4 díly převařené vody. Pro zvýraznění chuti lze do nálevu přidat místo octa například sójovou omáčku, podle vzoru Korejců.




Kimchi z červené řepy

Kimchi z červené řepy


Recept inspirovaný asijskou kuchyní, to je recept na kvašenou červenou řepu.


Kimchi z bíle ředkve

Kimchi z bíle ředkve


Do tradičního korejského kimchi rozhodně patří i bílá ředkev.


Salát z kysaného zelí, jablek a křenu

Salát z kysaného zelí, jablek a křenu


Podzimní vitamínová bomba, která dodá zdraví a protáhne dýchací cesty.


Polévka z kysaného zelí se slaninou

Polévka z kysaného zelí se slaninou


Skvěle zahřeje, dodá sílu i vitamíny. Zelňačka k podzimu prostě patří!


Kvašáky

Kvašáky


Naložené kvašené okurky mají v české kuchyni pevně zakotvené místo.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak uchovat zeleninu na zimu? Vyzkoušejte pickles! , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: jak, uchovat, zeleninu, zimu?, vyzkoušejte, pickles!.


×