Základní těsta na nejoblíbenější vánoční cukroví
V mnoha kuchyních už se roztápí trouby a ve vzduchu se line sladká vůně vanilkového cukru a koření. Do Vánoc chybí už jen pár týdnů, a tak je na programu pečení vánočního cukroví. Pojďme si připomenout, které druhy pečiva patří na slavnostním stole ke stálicím a jak na ně připravit těsta.
Linecké cukroví
Z názvu lineckého těsta by se mohlo zdát, že jeho původ má kořeny v rakouském městě Linec (v originále Linz, pozn. red.), ale to je značně zavádějící. V Linci sice znají linecký koláč, ten se však liší od nám známého těsta v poměrech jednotlivých ingrediencí. U našeho tradičního lineckého těsta totiž platí pravidlo: jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky. Kromě vánočního cukroví se z lineckého peče i oblíbené drobné čajové pečivo. Někdo připravuje těsto z tuku jako je např. Hera, ale kdo chce mít výsledek dokonalý, neměl by šetřit a místo náhražek použít léty prověřené máslo.
Linecké se tradičně slepuje rybízovou marmeládou. Pro obměnu však lze jako pojivo použít i lískooříškový krém (např. Nutellu) a vršek cukroví polít čokoládou a ozdobit posypkami nebo drcenými ořechy. Rázem budete mít další druh cukroví navíc!
Na linecké potřebujete: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a lžičku citronové šťávy.
Vanilkové rohlíčky
Bez rohlíčků vonících po vanilce by Vánoce nebyly těmi pravými svátky. Zahnuté rohlíčky jsou stálicí v sortimentu vánočních dobrot, a to už od dob Rakousko - uherské monarchie. O původu tohoto skvělého pečiva se tak trochu spekuluje a některé zdroje dokonce uvádí, že jeho historie sahá až k osmanským nájezdníkům. Ať už jsou tyto rohlíčky odkudkoliv, hlavní je, že nám chutnají! Každá rodina má ten svůj osvědčený recept jak cukroví připravit. Záleží jen na fantazii a zkušenosti pekařů, zda a kterými ingrediencemi vylepší základní recept na těsto.
Na rohlíčky potřebujete: 210 g hladké mouky, 70 g lískových oříšků nebo mandlí, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 125 g másla, 1 žloutek, trochu mléka a vanilkový a moučkový cukr na obalení.
Perníčky
Tohle vánoční cukroví má opravdu pestrou historii! Jeho původ sahá až do starověkého Egypta, Řecka a Říma, kde bylo medové pečivo velmi oblíbené a chutí se velmi podobalo našim dnešním perníčkům. Do Evropy se perník "podíval" už ve 14. století a za jeho metropoli lze považovat německý Norimberk. Perníkářská tradice se zde udržela až do dnešních dob a norimberské perníky jsou oblíbeným sortimentem v mnoha evropských zemích, dokonce i u nás.
U perníčků však hrozí jedno velké riziko, a to, že těsto včas nezměkne a vy si na Štědrý den vylámete na sladkém cukroví zuby. Aby se tomuto riziku předešlo, pečou se perníčky obvykle měsíc dopředu, takže je nejvyšší čas, abychom na ně zadělali! Pokud byste přeci jen trochu zaspali, následující recept garantuje, že perníky změknou i tehdy, když budou dělané jen pár dní před Vánoci.
Na perníčky potřebujete: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžičku jedlé sody, 2 - 3 lžičky perníkového koření.

Babičky vanilkové rohlíčky
Dobré jsou jako pohlazení od babičky. Bez vanilkových rohlíčků by Vánoce nestály za nic!