Meruňková polévka recept
Polévky ze sezónního ovoce se vaří především v létě, kdy je surovin dostatek a nestojí majlant. Zralé meruňky mají sladkou chuť a navíc posilují lidskou imunitu. Prospěšné jsou i pro náš zrak, posilují nervový systém a krvetvorbu. Z meruňek se v létě vaří marmelády, pečou koláče, ale mlsat je můžeme i ve formě polévky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g zralých meruněk
- 1 l vody
- 60 g krupicového cukru
- 1 celá vanilka (nebo sáček vanilkového cukru)
- 2 dcl bílého vína
- 30 g kukuřičného škrobu
- citronová šťáva
- špetka soli
Způsob přípravy
Meruňky umyjeme, zbavíme pecek, nakrájíme na kousky a nasypeme do hrnce. Ovoce podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Změklé meruňky prolisujeme (lze i přes síto), vrátíme do hrnce, zalijeme vařící vodou, přisypeme k nim cukr, špetku soli a přidáme podélně rozkrojený, vydlabaný lusk i se semínky (nebo vanilkový cukr). Do směsi nalijeme víno a v troše vody rozmíchaný škrob.
Polévku necháme přejít varem, vyndáme z ní vanilkový lusk a do hotového pokrmu dle chuti přidáme citronovou šťávu.