Kefír: výtečný nápoj a cenný zdroj probiotik
Kvašení čili fermentace se v posledních letech vrátilo na výsluní, a tímto procesem lze upravovat zeleninu, ovoce, ale také mléko. Kvašený mléčný nápoj je považován za elixír zdraví a ze vzniklého kefíru lze vyrobit i chutný tvaroh.
Kefír je fermentovaný mléčný nápoj a jeho název pochází z tureckého "keyif", tedy "dobře se cítit". A přesně takovou službu kefír poskytne vašemu organismu. Proč? Příjemně nakyslý a lehce perlivý nápoj obsahuje pěknou dávku minerálů a vitamínů. Cenný je však hlavně díky bakteriím, které podporují zažívání i celkovou kondici, tzv. probiotikům. Tyto bakterie jsou pro lidský organismus přátelské a doslova vlastním tělem zabraňují vzniku vazeb nežádoucích organismů na sliznice těla. Probiotika jsou proto velmi důležitá pro dobrou kondici člověka a kefír je jejich cenným zdrojem.
Nápoj pro krásu i zdraví
Fermentovaný nápoj přináší mnoho benefitů pro naše zažívání i imunitu, jeho konzumací si navíc vylepšíme i vzhled pokožky. Z kefíru lze vyrobit také pleťové masky nebo ho přidat do koupele, ke zmírnění kožních problémů.
Výroba kefíru přitom vůbec není náročná. Stačí k ní pouze dvě ingredience, a to kravské, kozí či buvolí mléko a kefírová zrna. To jsou živé organismy, které vzhledem připomínají sýr cottage a pomáhají fermentovat mléčný cukr – laktózu. Koupit se dají na e-shopech, jednodušší ale bude vyzvednout si je u někoho, kdo již kefír vyrábí. Stačí prozkoumat sociální sítě a určitě najdete někoho, kdo se o přebytky zrn rád podělí.
Jak na kefír?
K výrobě kefíru budeme potřebovat větší uzavíratelnou skleněnou nádobu. Do ní nalijeme 200 – 300 ml mléka (polotučného nebo plnotučného) a přidáme lžíci kefírových zrn. Nádobu uzavřeme a obsah necháme 24 h při pokojové teplotě pracovat. Pak tekutinu scedíme, čímž se oddělí zrna, která uchováme pro další použití.
Kefírový tvaroh
Z hotového kvašeného nápoje můžeme vyrobit také chutný tvaroh. Ten má o něco ostřejší chuť než jsme u klasického tvarohu zvyklí, obsahuje však větší množství probiotik.
Také výroba tvarohu je velmi nenáročná a stačí vám k tomu mísa, cedník, látková utěrka a kefír. Na mísu umístíme cedník, který vyložíme utěrkou nebo plátýnkem. Nalijeme do něj nápoj a necháme ho přes noc vykapat. Pak plátýnko lehce vymačkáme a tvaroh je hotový.
Tekutinu, která se zachytila v míse, rozhodně nevylévejte! Jedná se o syrovátku, kterou můžete použít na pití, k vaření nebo do koupele.

Bezlepkový kefírový koláč
Koláč bez lepku s kefírem? Skvělá volba, jak odlehčit zažívání a zároveň si pochutnat na dobrém dezertu.

Kefírový moučník
Fermentovaný kefír dodá moučníkům vláčnost, přitom zásadně neovlivňuje jejich chuť.

Kvašáky
Proces fermentace se využívá i při nakládání zeleniny. Co si vyrobit oblíbené kvašené okurky?