Připravte se – v roce 2022 bude zřejmě zavedeno nové značení potravin

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V novém roce 2022 se plánují změny v označování potravin, které mohou zlepšit orientaci zákazníků, ale také zřejmě změní trh s potravinami. Jedná se hlavně o dvě velké změny – a to v uvádění minimální trvanlivosti a data spotřeby a využívání barevného semaforu při označování zdravých potravin. Tyto změny by měly pomoci spotřebitelům lépe se orientovat v kupovaných produktech a také nasměrovat trh Evropské unie k výrobě zdravějších a ekologicky udržitelnějších potravin. Za určitých podmínek by měly ve střednědobém horizontu pomoci také českých producentům.

Spotřebujte do… a minimální trvanlivost do...

Datum minimální trvanlivosti už léta pomáhá zákazníkům vybírat a kupovat potraviny, které jsou zdravotně nezávadné a kterých se tedy spotřebitel nemusí bát. Problém je tom, že datum spotřeby stanovují výrobci s velkou rezervou, neboť si nejsou jisti podmínkami skladování a vůbec neovlivní nakládání s jejich potravinami například v domácnostech. A tak se může měnit jejich vzhled nebo konzistence, ale i po uplynutí minimální trvanlivosti rozhodně zkažené nejsou, jenže zákazníci si je prostě nekoupí. To vede k nemalému plýtvání s potravinami. Datum spotřeby je tak psychologicky zavádějící a EU ho hodlá v tomto roce zrušit, aby právě spousta potravin nekončila v odpadu. Jednou z cest, jak tento problém vyřešit, je vybavit potraviny čipy, které budou všechny žádoucí parametry sledovat.

V současné době se využívají dvě formy upozornění. První z nich se uvádí slovy „spotřebujte do…“ a následuje určité datum nebo informace, kde lze datum minimální spotřeby najít. Používá se hlavně u rychle se kazících potravin, což jsou například jogurty a jiné mléčné výrobky, výrobky studené kuchyně nebo chlazené maso. Jídlo, které má prošlou použitelnost, není považováno za bezpečné a je přísně zakázáno ho prodávat.
Druhá forma upozornění na stáří potravin se označuje jako minimální trvanlivost do… Tento údaj se používá na trvanlivých potravinách, jako jsou nápoje, sušenky, konzervy, čokoláda a podobně. Potraviny s uběhlou dobou minimální trvanlivosti se v obchodech prodávat mohou, ovšem pouze pokud jsou stále zdravotně nezávadné a musí být nabízeny v oddělených regálech, aby nebyly zaměnitelné s ostatními prodávanými potravinami. O jaké změny přesně půjde, zatím není známo.

Barevné značení zdravých a nezdravých potravin

I když už dnes mají výrobci povinnost uvádět informace o použitých surovinách a nutričních hodnotách, zákazníci často nemají čas v obchodě složité tabulky luštit. Proto Evropská unie přišla s nápadem toto označování zjednodušit. Sloužit k tomu má nová barevná tabulka, která bude díky umístění na přední straně obalu lehce viditelná. Přinést má informaci o tom, jak je ta která potravina „zdravá“. Písmena od A po E budou barevně rozlišena, podobně jako tomu už je u elektrických spotřebičů v případě energetické náročnosti.


Systém se jmenuje Nutri-Score a funguje třeba ve Francii, Německu a v několika dalších zemí. Tento rok by se mělo rozhodnout, zda toto značení zavést plošně pro celou Evropskou unii. Řada výživových poradců tento nápad vítá. Lidé by totiž podle nich mohli začít víc přemýšlet o tom, co jedí. Podle Státního zdravotního ústavu systém také umožní nahradit jednu surovinu tou nutričně cennější. Výhodou je jednoduchost a srozumitelnost. V českých obchodech se s barevným štítkem můžete už nyní setkat například u výrobků firem Danone nebo Emco.

Proti tomuto nařízení (které se však stále chystá) jsou například pekaři. Ti se bojí, že jejich výrobky, které byly doteď brány jako zdravé, spadnou do kategorie nezdravých. Rovněž jim vadí enormní nárůst byrokracie. Nicméně podle průzkumu České zemědělské univerzity by barevné nutriční štítky uvítalo 77 % respondentů.

Jak to celé funguje?

Na přední straně výrobku najdete barevný štítek, na němž jsou barevně odlišená písmena, přičemž zelená A značí nejzdravější potravinu, žlutá barva neutrální potravinu a červená barva znamená nezdravou potravinu.

Výrobky označené A až B v sobě ukrývají vysokou výživovou hodnotu, jsou ve stravě velmi důležité a je dobré je konzumovat co nejčastěji.
Výrobky označené D až E obsahují větší část živin, které byste měli ve své stravě spíše omezit a konzumovat je méně často.

Vybrané příklady potravin v jednotlivých barvách:

A – tmavě zelená – žitný chléb, zelenina na pánvi, polotučný tvaroh
B – světle zelená – bílý jogurt, šunka z krůty, pšeničný chléb
C – žlutá – ovocný jogurt, rybí filety v rajčatové omáčce, müsli s ovocem
D – oranžová – tvrdý sýr, olivový olej, uzený losos
E – červená – sladkosti, plesnivý sýr, slanina

Pečená podzimní zelenina

Pečená podzimní zelenina


Recept na pečenou zeleninu lidé oceňují především pro jeho univerzálnost.


Domácí pšeničný chléb s oblíbenými semínky

Domácí pšeničný chléb s oblíbenými semínky


Recept na domácí pšeničný chléb je přesně tou potravinou, která je nutričně velmi bohatá.


Grilované rybí filety s petrželovým máslem

Grilované rybí filety s petrželovým máslem


Grilované rybí filety jsou rozhodně lepší volbou než jejich smažená varianta.


Uzený losos s citrusovou zálivkou

Uzený losos s citrusovou zálivkou


Recept na uzený losos s citrusovou zálivkou je neodolatelná klasika, které se nepřejíte.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Připravte se – v roce 2022 bude zřejmě zavedeno nové značení potravin, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: připravte, roce, 2022, bude, zřejmě, zavedeno, nové, značení, potravin.
For Gastro 2022


×